[-]
Ostatnio Dodane Obrazki
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sliwki w zalewie...

#1

Sliwki w zalewie...

Śliwki marynowane

Składniki:
- 2 kg węgierek
- 1/2 l octu (10%)
- 1/2 kg cukru
- kilka godzików
- laska cynamonu

Sposób wykonania:

Śliwki przebrać, umyć, opłuka w letniej, bieżącej wodzie i osuszyć ściereczką. Osuszone śliwki nakłuć goździkiem. Wsypać owoce do słoja lub kamionki. Do garnka emaliowanego wlać około dwóch litrów wody, zagotować ją, potem wlać ocet, dodać kawałek cynamonu, cukier i znów zagotować. Tym bardzo gorącym płynem zalać śliwki w słoju (kamionce). Przykryć naczynie papierową serwetką. Odstawić. Nazajutrz zlać zalew ze śliwek do emaliowanego garnka, zagotować go i znowu zalać śliwki w słoju. Powtarzać to przez trzy dni. Czwartego dnia zlać płyn ze słoja do garnka i zagotować, a śliwki wkładać do wcześniej przygotowanych słoiczków. Wrzącą marynatą zalać śliwki w słoikach po sam brzeg i natychmiast je zakręcić. Szczelnie zakręcone słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Dodane po 2 minutach:

Bardzo prosze o zapytania na temat przepisów jakie chcecie aby się tutaj znalazły nie dotyczy to tylko wyrobów wędliniarskich ale również piekarniczych oraz konserwowych Smile

Dodane po 6 minutach:

Przepis na pewno znany, ale pomidory w ogrodzie tuż, tuż to gwoli przypomnienia.

Sos słodko kwaśny.
Składniki:
3kg pomidorów
1kg cebuli
2-3 papryki – może być różnego koloru (efekt wizualny na talerzu)
2 puszki ananasów krojonych
2 puszki kukurydzy
2 puszki pędów bambusa
Ananasy,kukurydzę i bambus można dać po jednej puszce - jak lubię jak sos jest gęstszy
½ łyżki chilli – można dodawać po trochu gdy ktoś nie lubi bardzo ostrego.
½ łyżki czosnku mielonego
½ łyżki soli
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu białego
1 łyżka kucharka/wegety
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
4-5 marchewek pokrojonych w słupki.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę + cebula pokrojona w kostkę + papryka (ja kroję w paski) + sól i gotujemy ok. 1 godz. bez wody. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki(ananasy bez soku) i przyprawy - gotujemy ok. 1 godz. Pod koniec gotowania mieszam mąkę z sokiem z ananasów i dodaję do sosu. Gorący sos wlewamy do słoiczków i zakręcamy. Dla pewności można podpasteryzować.
A zimą swojska kiełbaska podsmażona na patelni + dodany sos i w moim przypadku na makaron . Bardzo to lubię - szybkie i dobre jedzonko.

Pozdrawiam
Odpowiedz
  

[-]
Korzyści z rejestracji!
Masz coś do dodania? Zaloguj się lub zarejestruj, aby odpowiedzieć. Czekamy na Ciebie! Rejestracja trwa mniej niż minutę i wymaga podania jedynie adresu e-mail.
Jeżeli chcesz napisać coś bez logowania, to możesz zrobić to w dziale Wiadomości z Żyrardowa .



[-]

Podobne wątki

Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Sos paprykowy zico 0 221 23.08.2015 21:04
Ostatni post: zico
  Sos słodko-kwaśny zico 0 181 23.08.2015 20:54
Ostatni post: zico
  Pomidory suszone zico 1 323 18.02.2014 14:57
Ostatni post: Euforia
  Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru Euforia 0 194 10.11.2013 18:06
Ostatni post: Euforia
  OGÓRKI Z CHILI zico 1 231 09.08.2013 11:18
Ostatni post: zico
  OGÓRKI KWASZONE MAŁOSOLNE zico 80 2 701 12.07.2013 08:26
Ostatni post: Euforia
  Buraczki z papryką zico 9 524 29.08.2012 06:46
Ostatni post: zico
Thumbs Down Portugalski dżem z marchwi 13 680 09.09.2011 11:32
Ostatni post: platek
  Rzodkiewki w curry zico 0 184 03.08.2011 04:21
Ostatni post: zico
  Dżem z dyni (lub kabaczka, cukinii) zico 0 223 23.07.2011 05:57
Ostatni post: zico
  Grzyby marynowane zico 0 179 23.07.2011 05:50
Ostatni post: zico
  Sałatka z zielonych pomidorów zico 1 215 23.07.2011 05:48
Ostatni post: zico
  Kiszony kabaczek lub cukinia zico 0 513 23.07.2011 05:45
Ostatni post: zico
  KETCHUP zico 0 145 23.07.2011 04:48
Ostatni post: zico
  OGÓRKI KONSERWOWE zico 0 152 23.07.2011 04:46
Ostatni post: zico


[-]

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości