[-]
Ostatnio Dodane Obrazki
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[-]

Nalewka z wiśni

#1

Nalewka z wiśni

Nalewka z wiśni - Wiśniówka


2 kg dojrzałych wiśni

500 ml spirytusu

500 ml wódki

10 migdałów

200 g cukru



Sposób przyrządzenia

Połowę wiśni drylujemy, a drugą połowę pozostawiamy z pestkami. Owoce i migdały zalewamy wódką i spirytusem, odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Następnie zlewamy płyn do innego naczynia, a owoce zasypujemy cukrem i czekamy żeby puściły sok. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić w ciągu 7 dni. Od czasu do czasu należy potrząsać naczyniem. Następnie łączymy uzyskany syrop z wcześniej zlanym płynem, mieszamy i rozlewamy do butelek.

NALEWKA WIŚNIOWA

• 1 kg wiśni
• 1 l wódki
• 25 dag cukru
• skórka z cytryny

Wiśnie po wyjęciu pestek rozgnieść na miazgę i postawić na 2 dni w chłodnym pomieszczeniu. Do wódki wrzucić skórkę cytryny. Po dwóch dniach wiśnie wrzucić do gąsiora, zalać wódką, dodać cukier stopiony w małej ilości wody na syrop i zakorkować. Po miesiącu przelać do butelek.

Wiśniowa lekka,

1 kg wiśni - ja biore wiśnie z okolic Grójca w okolicy końca sierpnia.
Wtedy za kilo daje około 1zł a wiśnie są dosłownie czarne i słodkie.
1 litr 40-45% wódki lub psoty (ale czysta musi być)

Zamykam to w gąsiorku i stawiam w ciepłym słonecznym miejscu na ok. 2 miesiące.
Po tym czasie filtruje i zlewam do butelek. i jeszcze tylko 5 miesięcy i można już pić.
Naleweczka lekka ale potrafi działać zdradziecko.

Te wiśnie które mi zostały zasypuje cukrem tak na "oko" i mieszam tak aby każda wiśnia była obtoczona cukrem.
Czekam aż puści soczek i jak cukier się całkowicie rozpuści to zalewam ponownie %.
% podobnie jak powyżej. I tak czekam ok. 5 miesięcy
Filtrowanie i rozlewanie do butelek.
Smak wiśniowy ale złamany smakiem pestek.

WIŚNIÓWKA NA MIODZIE

2 kg wisni
2 kg cukru
1,6 l spirytusu 60%
1 l spirytusu 95%
0,5 kg miodu
1,5 g kwasu cytrynowego
50 ml zaprawy waniliowo-korzennej

Wisnie przepłukac kilkukrotnie pod bieżącą wodą. Odrzucic niedojrzałe i uszkodzone owoce. Sugeruję wydrylowanie ok. połowy wisni.Całe i wydrylowane wisnie wrzucic do 5 l gąsiorka, na wierzch wsypac cukier. Nie mieszac. Zakorkowac. Pozostawic w spokoju aż cukier na wisniach się rozpusci. Trwa to zwykle 7-9 dni. Po tym czasie zawartosc gąsiorka wymieszac i zlac syrop przez sitko do emaliowanego garnka. Garnek powinien byc wysoki, ponieważ w trakcie gotowania zawartosc będzie się mocno burzyc.Syropu będzie ok. 1,2 l.Do syropu wisniowego dodac miód i kwas cytrynowy i b. powoli ogrzewac aż do wrzenia.Gdy piana opadnie jej resztki zebrac i syrop wisniowo-miodowy zlac do do późniejszego wykorzystania.Pozostałe w gąsiorku owoce i resztki cukru zalac spiryrusem 60% (1l spirytusu 95% + 650 ml wody – mieszanina traci na objętosci!), dobrze wymieszac i zakorkowac. Maceracja ma trwac 5-6 tygodni. Po tym czasie nalew zlac i przefiltrowac. Wisnie nasączone alkoholem (zwłaszcza te całe) są dobrym dodatkiem do deserów.Wyprodukowany uprzednio syrop wisniowo-miodowy wymieszac ze spirytusem 95% i dolac do nalewu. Do tego dodac zaprawęwaniliowo-korzenną. Cała ta mieszanina powinna dojrzewac w gąsiorku 5 l ok. 2-3 miesiące.Potem można przefiltrowac i zlac do butelek.
ZAPRAWA WANILIOWO-KORZENNA(na 10 l wisniówki)
Wanilia: 2 laskiGoździki: 1-2 sztCynamon: kawałek wielkosci 1 cmSpirytus 70%: 100 ml (74 ml spirytusu 95% + 30 ml wody) Przyprawy rozdrobnic, wrzucic do słoika, zalac spirytusem i macerowac 3 tygodnie. Przefiltrowac i zlac do szczelnego małego słoiczka lub buteleczki.Już bezposrednio po zlaniu nalewu z owoców otrzymujemy smaczną „damską” nalewkę. Można na tym zakończyc działania. Dodanie mieszaniny syropu wisniowego (należy go zagotowac bez miodu) ze spirytusem, wzmacnia trunek i pozostawia jego deserowy i pestkowy charakter. Do tego można dodac zaprawę waniliowo-korzenną i zmienic aromat. No, a miód robi z niej jeszcze cos innego. Oczywiscie po dodaniu każdego dodatku nie można zapomniec o kilkutygodniowym leżakowaniu, aby smaki się „przegryzły”.Tak więc, w tym jednym przepisie jest zawartych kilka – na nalewki o różnej mocy i aromacie.Ta „damska” nalewka jest także początkiem wisniówki griotte – ale to już inna bajka
Odpowiedz
#2

RE: Nalewka z wiśni

Jaki sens jest drylować wiśnie i dodawać migdały. Albo boimy się kwasu pruskiego inaczej cyjanku zawartym nich, albo wiemy, że amigdalina występuje w naturze tylko w pestkach min. wiśni. Osobiście dryluje tylko dlatego, że takie lepiej spożywać potem obywa się bez plucia. Tym bardziej jak trafiają się w tortach z bita śmietaną. Pestki zalewam tak samo jak wiśnie i potem łącze te nalewy.
____________________________
"Nie ma czegoś takiego jak publiczne pieniądze. Jeżeli rząd mówi, że komuś coś 'da', to znaczy, że zabierze tobie, bo rząd nie ma żadnych własnych pieniędzy." - Margaret Thatcher
Odpowiedz
#3

RE: Nalewka z wiśni

Jancio sam pisałeś kiedyś , że przepisów na wiśnie jest tyle ilu ludzi Tongue
Odpowiedz
#4

RE: Nalewka z wiśni

Jasne tylko nie rozumiem jeśli ktoś powtarza że pestki z wiśni są be migdały są cacy Tongue Smile
____________________________
"Nie ma czegoś takiego jak publiczne pieniądze. Jeżeli rząd mówi, że komuś coś 'da', to znaczy, że zabierze tobie, bo rząd nie ma żadnych własnych pieniędzy." - Margaret Thatcher
Odpowiedz
  

[-]
Korzyści z rejestracji!
Masz coś do dodania? Zaloguj się lub zarejestruj, aby odpowiedzieć. Czekamy na Ciebie! Rejestracja trwa mniej niż minutę i wymaga podania jedynie adresu email.


Nowe wpisy z tego działu muszą zostać zaakceptowane przez moderatora.
[-]
Szybka odpowiedź
 
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

[-]

Podobne wątki

Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Exclamation Cytrynówka zico 552 10 781 28.09.2017 04:33
Ostatni post: eltom
  Mirabelówka zico 0 299 08.03.2014 20:37
Ostatni post: zico
  Nalewkowe ABC zico 3 963 30.10.2013 21:02
Ostatni post: zico
  Orzechówka zico 0 181 07.07.2013 13:42
Ostatni post: zico
  Nalewka z aloesu Jancio 1 258 26.02.2013 20:55
Ostatni post: zico
  Pijane miśki ;) 39 1 284 06.01.2013 15:55
Ostatni post: siwy
  Porady dla początkujących zico 9 917 08.12.2012 16:13
Ostatni post: zico
  1410- przepis nad przepisy zico 4 355 11.06.2012 11:17
Ostatni post: teqton
  Nalewka z aloesu zico 0 265 23.01.2012 10:13
Ostatni post: zico
  Kukułka zbyszek 10 491 09.09.2011 20:07
Ostatni post:
  Porterówka zbyszek 4 292 17.08.2011 18:34
Ostatni post: zico
Star Jag(w)ódka Euforia 13 527 12.08.2011 13:05
Ostatni post: Jancio
  Krem jajowy zwany także Advocatem Jancio 13 525 07.08.2011 21:57
Ostatni post: Euforia
  LIKIER KAKAOWY Jancio 11 482 07.08.2011 21:23
Ostatni post: Jancio
  Nalewka z Aroni I Jancio 0 181 06.08.2011 20:39
Ostatni post: Jancio


[-]

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości