[-]
Ostatnio Dodane Obrazki
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
#1

Kukułka

Kukułka
1 kg. kukułek cukierków.
1litr spirytusu.
Woda przegotowana najlepiej mineralna. Może być litr. Dorabiać według swoich upodobań.

Cukierki rozgnieść i zalać spirytusem mieszać , mieszać aż się rozpuszczą dokumentnie. Dolać wody ale bez przesady! A jeśli rozwodnimy to dolać spirytusu. Przelać w butelki o odstawić. Wszystko musi się odstać w każdej fazie produkcji.
A jak już zrobicie to zawołajcie mnie do degustacji i wtedy powiem czy napój się udał Big Grin
Smacznego!!!
chyba to Kisiel kiedyś powiedział:
To, że żyjemy w koziej (nomem-omen) doopie, to już wszyscy wiemy, ale najgorsze, że się w niej urządzamy...."
Odpowiedz
#2

RE: Krem jajowy zwany także Advocatem

oo :0 a dokładniej ? ile wody dolać do 0.5 litra spirytku 98 % ? Tongue No i jakie kukułki najlepsze ?
"Zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy.... "
Odpowiedz
#3

RE: Krem jajowy zwany także Advocatem

Litr spirytusu litr wody ale bez przesady bo moc osłabnie...na wyczucie i według własnych upodobań. Kukułki z rynku.
Jak ktoś chce to może spirytus zastąpić wódką ale na własną odpowiedzialność. Córka zawsze robi ze spirytusu.
chyba to Kisiel kiedyś powiedział:
To, że żyjemy w koziej (nomem-omen) doopie, to już wszyscy wiemy, ale najgorsze, że się w niej urządzamy...."
Odpowiedz
#4

RE: Krem jajowy zwany także Advocatem

(02.08.2011 12:41 )teqton napisał(a): oo :0 a dokładniej ? ile wody dolać do 0.5 litra spirytku 98 % ? Tongue No i jakie kukułki najlepsze ?

Skoro umieściłeś kalkulator na forum to po co pytasz. Spirytus handlowy to zazwyczaj 95-96% a bywa i mniej. 98% uzyskiwany jest już chemicznie i nie wskazany do spożycia.
____________________________
"Nie ma czegoś takiego jak publiczne pieniądze. Jeżeli rząd mówi, że komuś coś 'da', to znaczy, że zabierze tobie, bo rząd nie ma żadnych własnych pieniędzy." - Margaret Thatcher
Odpowiedz
#5

RE: Krem jajowy zwany także Advocatem

Zapytałem bo nie wiedziałem do jakieś zawartości alkoholu rozcieńczyć go trzeba, czy ten trunek ma być mocny czy słabszy.
"Zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy.... "
Odpowiedz
#6

RE: Kukułka

Zrobiłem tak:

0.5 litra mineralnej wody zagotowałem w garnuszku, dodałem 0.5 kg kukułek Pszczółka, wszystko mieszałem do całkowitego rozpuszczenia kukułek, a gdy ostygło dodałem 0.5 litra czystego spirytusu. Teraz się przegryza Smile

[Obrazek: 2011080322535141.jpg]
"Zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy.... "
Odpowiedz
#7

RE: Kukułka

P.S. ile czasu powinno się przegryzać i czy coś jeszcze trza z tym robić ?
"Zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy.... "
Odpowiedz
#8

RE: Kukułka

Big Grin tu masz odpowiedź
(02.08.2011 12:34 )Zbyszek napisał(a): A jak już zrobicie to zawołajcie mnie do degustacji i wtedy powiem czy napój się udał Big Grin
____________________________
"Nie ma czegoś takiego jak publiczne pieniądze. Jeżeli rząd mówi, że komuś coś 'da', to znaczy, że zabierze tobie, bo rząd nie ma żadnych własnych pieniędzy." - Margaret Thatcher
Odpowiedz
#9

RE: Kukułka

Córkę namawiam żeby ci odpisała ale myje głowę i wyraziła się dosadnie żebym jej teraz...Sad
Spod ręcznika dobiegł mnie głos: WIĘCEJ KUKUŁEK WTEDY JEST LEPSZE.
P.S. Musi trochę postać. musi się przegryźć. Nalewka ta jest zawiesista więc nic nie rób ( nie sitkój, nie cedź) tylko przed spożyciem wstrząśnij nie mieszaj.
chyba to Kisiel kiedyś powiedział:
To, że żyjemy w koziej (nomem-omen) doopie, to już wszyscy wiemy, ale najgorsze, że się w niej urządzamy...."
Odpowiedz
#10

RE: Kukułka

Myślę że kukułek styknie bo jest już i tak bardzo słodkie Smile Smak jest bardzo wyrazisty i duża moc Smile I te uczucie jak trunek spływa przełykiem do żołądka rozgrzewając go Big Grin Mniam ! Smile

P.S. Wczoraj rozlałem kukułke już do butelek Big Grin
"Zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy.... "
Odpowiedz
#11

RE: Kukułka

Ja je zalewam wrzątkiem, szybciej się rozpuszczają. A kukułki są najlepsze z lubelskiej pszczółki mają najwięcej spirytusu i nadzienia.
Odpowiedz
  

[-]
Korzyści z rejestracji!
Masz coś do dodania? Zaloguj się lub zarejestruj, aby odpowiedzieć. Czekamy na Ciebie! Rejestracja trwa mniej niż minutę i wymaga podania jedynie adresu email.


Nowe wpisy z tego działu muszą zostać zaakceptowane przez moderatora.
[-]
Szybka odpowiedź
 
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

[-]

Podobne wątki

Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Exclamation Cytrynówka zico 552 10 776 28.09.2017 04:33
Ostatni post: eltom
  Mirabelówka zico 0 299 08.03.2014 20:37
Ostatni post: zico
  Nalewkowe ABC zico 3 963 30.10.2013 21:02
Ostatni post: zico
  Nalewka z wiśni zico 3 362 21.07.2013 11:40
Ostatni post: Jancio
  Orzechówka zico 0 181 07.07.2013 13:42
Ostatni post: zico
  Nalewka z aloesu Jancio 1 258 26.02.2013 20:55
Ostatni post: zico
  Pijane miśki ;) 39 1 284 06.01.2013 15:55
Ostatni post: siwy
  Porady dla początkujących zico 9 917 08.12.2012 16:13
Ostatni post: zico
  1410- przepis nad przepisy zico 4 355 11.06.2012 11:17
Ostatni post: teqton
  Nalewka z aloesu zico 0 264 23.01.2012 10:13
Ostatni post: zico
  Porterówka zbyszek 4 292 17.08.2011 18:34
Ostatni post: zico
Star Jag(w)ódka Euforia 13 527 12.08.2011 13:05
Ostatni post: Jancio
  Krem jajowy zwany także Advocatem Jancio 13 525 07.08.2011 21:57
Ostatni post: Euforia
  LIKIER KAKAOWY Jancio 11 482 07.08.2011 21:23
Ostatni post: Jancio
  Nalewka z Aroni I Jancio 0 181 06.08.2011 20:39
Ostatni post: Jancio


[-]

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości