14.04.2010 13:58
RE: Kodeks Pracy OnLine
Oto fragment wywiadu z p. Michałem Serzyckim, Generalnym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych, który publikujemy w "Aktualnościach kadrowych", w numerze z kwietnia 2010 r.? Czy w procesie rekrutacji, w ogłoszeniu rekrutacyjnym trzeba pisać, że kandydaci mają składać CV z dopiskiem "wyrażam zgodę na przetwarzania moich danych ..."?
Tak, o ile pracodawca zakłada, że CV będzie zawierało więcej danych osobowych niż te, do których uzyskania jest on uprawniony na podstawie art. 221 § 1 Kodeksu pracy. Przepis ten zezwala na pozyskiwanie przez pracodawcę od osoby ubiegającej się o zatrudnienie podania jedynie takich danych osobowych, jak: 1) imię (imiona) i nazwisko, 2) imiona rodziców, 3) data urodzenia, 4) miejsce zamieszkania (adres do korespondencji), 5) wykształcenie, 6) przebieg dotychczasowego zatrudnienia.
Moim zdaniem, to mało, jak na obecne realia rynku pracy. Nawet sami kandydaci do pracy są niekiedy skłonni podać więcej informacji o sobie, które mogą być pomocne w podjęciu decyzji o ich wyborze. Dlatego wystąpiłem z inicjatywą mającą na celu rozważenie wprowadzenia zmian w Kodeksie pracy. Uznałem, że należy przemyśleć, czy zasadne byłoby m.in. rozszerzenie zakresu danych, które można by pozyskiwać od kandydata do pracy.