[-]
Ostatnio Dodane Obrazki
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Przydatność CB Radia w samochodzie - nie klnij na CB

Przydatność CB Radia w samochodzie - nie klnij na CB

UWAGA:
Jeżeli tytuł już powiedział Ci wszystko i skręciło Cię z niesmakiem - odpuść sobie czytanie tekstu poniżej i nie pisz głupot w temacie.

I.Wstęp:
1.Inspiracje - niniejszym podziękowanie
a) Ziutek Skierniewice - ogólny - za sam pomysł i aktywne temperowanie tępych mobili
b) BartekB - za odpowiednią wypowiedź, w odpowiednim czasie, w odpowiednim miejscu
c) Zibi,RadJan - za kręcenie nosem, szukanie w dziury w całym, totalny brak zrozumienia sensu - co zmusiło mnie to twórczego myślenia w celu tłumaczenia

II. Cel akcji
1.Krótkoterminowy - jednodniowe masowe zwracanie uwagi wulgarnym użytkownikom kanału 19AM.
2.Średnioterminowy - rozpropagowanie akcji i ośmielenie innych użytkowników CB-19AM do zwracania uwagi przeklinającym - uruchomienie w ludziach samonapędzającej się reakcji na zdarzenie.
3.Długoterminowy - Ukrócenie pewnych patologicznych zachowań u kierowców w szczególności zwłaszcza zawodowych - "truckersów" -wywołanie efektu ciągłej niepewności że ktoś zwróci uwagę.

III. Czas, miejsce,zasięg akcji
1.Czas - 21 grudnia 24h - poświęćcie się choć jeden dzień i wytrzymajcie choć trochę na 19tym
2."Miejsce" - kanał 19 "drogowy" 27,180MHz
Nic nie stoi na przeszkodzie stosować go na innych kanałach, no ale wtedy będzie nas mniej na 19  więc wytrzymajcie choć ten jeden dzień
3. Zasięg - lokalny Warszawa i okolice. Zależny on będzie od publikatorów na które rozniosę lub rozniesiemy temat akcji i propagacji internetu.

IV. Sposób wykonania
- Ciągły lub częsty odsłuch kanału 19AM
- Szybka reakcja na usłyszany wulgaryzm - zwrócenie uwagi
- Wsparcie swoim głosem (poparcia Wink ) innych zwracających uwagę.

V.Sposób zwracania uwagi.
1. Jeśli nie wiesz jak, użyj hasła akcji: "KOLEGO NIE KLNIJ NA RADIU"
2. Nie krzycz.
3. Nie daj się sprowokować do utarczki słownej.
4. Nie daj się wyprowadzić z równowagi. W razie pytań: uzasadnij że "Nie chcesz tego słuchać"
5. Nie zasłaniaj się młodszymi "dzieci słuchają" - to TOBIE ma to przeszkadzać.
6. Nie atakuj
7. W skrajnych przypadkach prób "wojny radiowej" nie reagować na zaczepki poza powtarzaniem "Nie klnij na radiu"

VI.Ustalenia pozostałe
1. Bardzo wskazane wsparcie kolegów silnych w mocy - bazówki, mobilno-bazowe
2. Wymagane zachowanie wysokiej kultury w czasie prowadzenia akcji- wstęgi i inne sposoby "karania" niepokornych typu -bełkot SSB, koziołki, tarzany i inne zakłócenia- stanowczo zakazane
3. Proszę o przekazanie niniejszego zapisu na inne fora społecznościowe - regionalne, moto, cb i inne
4. Jedynym i egocentrycznym Prezesem Honorowym akcji jestem JA - w terenie całość odpowiedzialność za akcję spoczywa jednak na lokalnych przedstawicielach zgodnie z zasadą "prowadzącego kanał" im silniejszy sygnał tym ważniejszy.

VII. Prawa własności
1. Ja Esol-161OLA032 - pozwalam na kopiowanie i rozpowszechnianie pomysłu. Pozwalam na niewielkie modyfikacje niniejszego tekstu nie zmieniające jednak istoty akcji, zasad prowadzenia i praw intelektualnych.
2. Dopuszczam działania komercyjne (gadżety,ulotki)- zezwolenie jedynie po skontaktowaniu się ze mną bezpośrednio. GG126811
Odpowiedz

temat dobry, mnie też wkurzają tacy co klną. Popieram akcje i oczywiście się przyłączam
Odpowiedz

Nie mam CB i nie za bardzo wiem jak ta społeczność funkcjonuje, ale inicjatywa z tępieniem klnących jak najbardziej jest ok. Tak powinno być wszedzie...nawet na ulicy.
wiara+nadzieja+miłość=szczęście...

wiem, że nic nie wiem...
Odpowiedz

Kiedyś dawano mandaty za przeklinanie na ulicy, teraz tego niema?
Odpowiedz

Witam. Uczenie kultury ludzi ( używanie poprawnego języka w eterze) jest trudnym zadaniem, ale próbować trzeba. Gdyby była ustawowa sankcja za używanie słów wulgarnych w eterze, to na pewno ukróciłaby takie praktyki. Jak widać z tego przykładu nie wszystko może prawidłowo funkcjonować bez jakiejkolwiek kontroli.
Odpowiedz

rogacz napisał(a):Kiedyś dawano mandaty za przeklinanie na ulicy, teraz tego niema?
Nie wiem. "Na radyjku" kiedyś było inaczej. Obowiązkowa była rejestracja (i opłaty!!! ) więc gówniarstwa było mniej (prawie nie było). Nie mam teraz radyjka, bo i po co? I tak marne szanse na pogadanie.
Pozdrawiam WANDA 20751 Smile
Odpowiedz

rogacz napisał(a):Kiedyś dawano mandaty za przeklinanie na ulicy, teraz tego niema?

tiee...chyba jest jeszcze taki przepis, że kwita mogą za przekleństwa służby dawać. Może ktoś z branżny się wypowie na ten temat (policja lub SM)?

wiem, że nic nie wiem...
Odpowiedz

Wioślarz, radyjko, się nadal przydaje. Szczególnie kierowcom na kanale 19 z Polsce i 28 dla Polaków za granicą.
Kierowcy ostrzegają się przed zaczajonymi radarami, o wypadkach, korkach, objazdach. Można wezawć pomoc, dopytać się, jak dojechać do jakiejś firmy, czy spytać o ulicę. Poza tym, dla samotnego kierowcy, to zawsze jakiś dodatek umilający jazdę. Człowiek nie czuje się sam na drodze.
Natomiast kultura odzywek niektórych kierowców nadal pozostawia wiele do życzenia. Sam nieraz jestem zbulwersowany chamstwem co poniektórych i taka akcja jest potrzebna.

Pozdrawian starych cymbalistów - WANDA 2021 i 2022 Smile
Odpowiedz

Pracuję jako kierowca i z CB radia korzystam co dziennie. Wkurzają mnie kolesie którzy przeklinają, rżą jak konie, wołają PYSIA PYSIA i puszczają np: koziołka matołka blokując w ten sposób kanał 19. Najgorsze to to rzucanie mięchem dlatego że co poniektórzy jeżdżą z dziećmi i muszą tego słuchać. Kiedyś chyba w wawie była akcja Kulturalna 19 i rozdawali takie nalepki na szybę i według mnie takiego typu akcje powinny być prowadzone codziennie może kiedyś w końcu będzie dobrze. Jak by co to wołać na 19 JAGÓDEK lub CYTRYNKA Smile
Odpowiedz

To się zdecyduj, chcesz być on, czy ona? Teraz zmiana płci jest już możliwa Big Grin
Odpowiedz

ja to nadal JA JAGÓDEK i niech tak zostanie, a co do cytrynki to tak od samochodu którym jeżdżę kiedyś brat tak krzyczał i tak zostało Smile
Odpowiedz

Dzisiaj miałem okazję mieć kilka kursów z kierowcą, który ma CB radio...normalnie masakra z tym przeklinaniem. Trafił się jakiś palant i pomimo uwag innych non stop ku... i ku...normalnie tępak jakiś.

wiem, że nic nie wiem...
Odpowiedz

Ja miałem 1 kurs i te same odczucia, żal słuchać idiotów.
Odpowiedz

Ja też używam codziennie radyjka (dojeżdżam do pracy do Sękocina Nowego) i powiem wam szczerze że nie raz i nie dwa zdarzyło mi się rzucić mięsem w jakiegoś mobila, sorry może jestem źle wychowany, nie kulturalny itd. ale jak ktoś mnie zdenerwuję to ze złości zawsze mięsem rzucę. A gdy ktoś stwarza zagrożenie na drodze dla mnie i mojej rodziny to nie mam żadnych skrupułów żeby wyzwać kogoś od najgorszych. Jestem prostym człowiekiem.... tak wiem.

P.S. Generalnie jestem za akcją, może mnie też czegoś nauczy ;]
Odpowiedz

Tylko ,że w momencie nagłośnienia akcji jest gorzej niż było ,a piejący kogucik doprowadza mnie do czarnej pasji.
Odpowiedz

RE: Fotoradar Jaktorów - UWAGA

Na Polskich drogach nie da się jeżdzic przepisowo. Dzisiaj wracałem z mazur i w Aleksandrowie polowali z suszarką laserową Smile Ale na Szczescie CB radio uchroniło Smile Ku chwale !
"Zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy.... "
Odpowiedz

CB ku chwale, nie da się jeździć przepisowo zgadzam się w całej rozciągłości. Jakby się chciało jeździć zgodnie ze wszystkimi ograniczeniami to by się nad morze jechało 12 godzin przez pola, na których jest postawiony teren zabudowany i ma to OCZYWIŚCIE służyć bezpieczeństwu, chyba bezpieczeństwu konika polnego, który akurat będzie przeskakiwał przez drogę Smile
Odpowiedz

Zgadzam się w całej rozciągłości. Nie po to buduje się samochody, by jeździć nimi 50 km/h. Zamiast zadbać o bezpieczeństwo przez budowanie porządnych dróg, to stawia się ograniczenia, drogi są dziurawe, koleiny itp. Taniej postawić ograniczenie a za nim fotoradar. Nie trzeba kasy na remonty, a i jeszcze przy tym się zarobi dodatkową kasę za mandaty. Pojebane państwo.
Odpowiedz

[-]
Korzyści z rejestracji!
Masz coś do dodania? Zaloguj się lub zarejestruj, aby odpowiedzieć. Czekamy na Ciebie! Rejestracja trwa mniej niż minutę i wymaga podania jedynie adresu e-mail.
Jeżeli chcesz napisać coś bez logowania, to możesz zrobić to w dziale Wiadomości z Żyrardowa .

[-]