11.12.2020 10:30
Przetestuj ESP przed zimą - znalazłem idealne miejsce
Przed Suntago we Wręczy jest idealne miejsce na przetestowanie ESP przed zimą.Jest tam ogromny parking, niektóre alejki są zupełnie pokryte śniegiem, niektóre rozjeżdżone, bo inni też testują.
Warto sprawdzić czy system ESP w samochodzie działa jak należy i warto go "wyczuć". Nie muszę pisać, że przy jeździe z ESP warto warto wyrobić sobie zupełnie inne odruchy niż bez tego systemu.
ESP to jakby selektywny hamulec na niektóre koła w zależności od ruchów kierownicy. NP. Gdy na niemieckiej autostradzie przy prędkości podróżnej 190-200km/h byśmy "złapali" lewy krawężnik i pas zieleni, mając ESP warto nie hamować, tylko kontrować natychmiast w prawo bez hamulca. Wtedy zahamują dwa prawe koła i może uda się wrócić na pas. Po naciśnięciu hamulca ESP nie działa, bo wszystkie koła hamują równo, a samochód może zacząć się obracać...
Da się ćwiczyć hamowanie na przemian lewymi i prawymi kołami tylko kręcąc kierownicą bez hamowania pedałem (czy tam "dźwignią hamulca" w nowomowie). Trzeba się nauczyć naprawdę szybko kręcić "fajerą" i wyczuć to, bo hamowanie jest z lekkim opóźnieniem do ruchów kierownicy.
To wszystko przy prędkości 40-50km/h można poćwiczyć przed parkiem wodnym.
⭐⭐Dodano po krótkim czasie⭐⭐
Narobiłem zdjęć, potem wstawię.
Demokracja to władztwo intrygantów, wybieranych przez głupców. © Stanisław Lem, Opowieści o pilocie Pirxie
Czemu elektronika w sklepach tak drogo? Polska to nie Ameryka - za socjalizm trzeba płacić!
Czemu elektronika w sklepach tak drogo? Polska to nie Ameryka - za socjalizm trzeba płacić!