01.01.2013 21:38
RE: ŁATWE AKWARIUM
nie jestem ekspertem a raczej amatorem pasjonatem.niemniej postanowiłem zabrac głos w tej kwestii.
na wstępie musisz określić , jaki litraż akwarium chcesz postawić.
powiem tylko (a pewnie już to słyszałeś) ze iw większe tym lepiej.
do odpowiedniego zbiornika dobio\eramy grzałkę z termostatem,pokrywę ze świetlówką, filtr, który będzie filtrował wodę i jednocześnie ją napowietrzał (nie odwrotnie, zresztą to nie są filtry powietrza - wewnetrzny lub zewnętrzny (uzależniony od pojemności).
Żwir ,który kupisz koniecznie trzeba kilkukrotnie przepłukać gorącą wodą.
następnie można pomyśleć o roślimach-może być tak jak sugerował mój przedmówca moczarka, może być cabomba, ale można też pokusić sie o niewielką żabienicę czy anubiasa.
Po zakupie zbiornika ,żwiru , osprzętu i roślin, gdy wszystko już jest umieszczone w akwarium i zalane wodą najlepiej , aby pochodził bez pływajacych mieszkańców przynajmniej sześć , siedem dni.
w tym czasie woda sie ustabilizuje ,wytworzy sie fauna bakteryjna a niekorzystne zwiącki z wody usuniete.
Jeśli to ma być akwarium w okolicach 35-50 litrów to możesz pokusić sie o grupkę np. 20 kardynałków chińskich, dwa zbrojniki niebieskie i kilka sztuk ampualrii.Mogą też być rasbory - klinowe lub np galaxy.
Wraz ze wzrostem wielkości zbiornika można sie pokusic albo o większą ilość ryb, więcej gatunków lub mniej ryb za to większych.
utarło sie , ze gubiki są łatwe niemniej z własnego doświadczenia wiem ze niekoniecznie.
Co do bojowników to z reguły trzyma się je w haremach - najlepiej 1 samiec + 3 samice.
oczywiście nie polecam trzymać ich w kuli.
ps
ciekawi mnie , czy już sobie coś kupiłeś czy też już ci przeszło...
pozdrawiam
Adam