22.07.2024 09:42
RE: Paweł Hulka-Laskowski - najsłynniejszy Żyrardowianin - pisarz i tłumacz
Dalej nie wiadomo dlaczego Hulka-Laskowski przeprowadził się do Cieszyna, z miasta które nazywał Moim Żyrardowem. Rozmawiałem w ostatnich latach z kilkoma osobami i moje stanowisko uległo złagodzeniu. Protestanci mają związki z Cieszynem a protestantem był Hulka-Laskowski. Być może przeniósł się tam dla podratowania zdrowia, tak jak głosi oficjalna wersja. Nie wiadomo.Dalej jednak zestawienie tytułów książek
Mój Żyrardów
Księżyc nad Cieszynem
Wydaje się być manifestacja literacką. W Książce "Księżyc nad Cieszynem" jest opisana OKUPACJA ŻYRARDOWA. Polecam.
Pdf i Mobi do pobrania tutaj: https://zyrardow24h.eu/Temat-Ksiezyc-nad...ski-dalszy
Publikacja już w domenie publicznej.
⭐⭐Dodano po krótkim czasie⭐⭐
Przed Hulką Laskowskim patronem ulicy był Zyndram Kościałkowski - polityk reżimowy reformator przedwojenny, który ograniczył wszechwladzę grupy pułkowników.
Demokracja to władztwo intrygantów, wybieranych przez głupców. © Stanisław Lem, Opowieści o pilocie Pirxie
Czemu elektronika w sklepach tak drogo? Polska to nie Ameryka - za socjalizm trzeba płacić!
Czemu elektronika w sklepach tak drogo? Polska to nie Ameryka - za socjalizm trzeba płacić!