[-]
Ostatnio Dodane Obrazki
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Karkówka dojrzewająca

#1

Karkówka dojrzewająca

Składniki:

- karkówka wieprzowa

- sól

- przyprawy: pieprz naturalny, jałowiec, rozmaryn, czosnek, … jakie kto lubi

- pończocha, przędza wędzarnicza



Karkówkę obrobić ładnie, tj. przyciąć równo, aby nie była postrzępiona.

Następnie posypać powierzchnię solą. Najlepiej nie jodowana, ale jak nie ma to tez może być. Wstawić na tacce do lodówki. Sprawdzać z dwa razy dziennie. Zlewać powstały sok i przewracać po każdym zlaniu oraz po każdym zlaniu lekko posolić powierzchnię. Przy tej produkcji nie ważyłem ilości soli. Sypałem po każdym zlaniu płynu na oko.

Po 4-6 dniach jak już było widać, że nie powstaje sok, a karkówka jest już w miarę sucha natrzeć jej powierzchnię ziołami i czosnkiem. Można użyć przypraw jaki kto lubi , ilość wg. upodobań. Wszystkie przyprawy najlepiej jak są mielone.

Włożyć karkówkę do pończochy i obwiązać przędzą jak szynkę do wędzenia. Powiesić w przewiewnym miejscu w domu. Tak wisi sobie z tydzień. Powierzchnia jest sucha i twardawa. Kontrolujemy jej zapach i wygląd powierzchni, czy nie pojawia się pleśń. Następnie przenosimy do lodówki, gdzie kartkóweczka powoli dojrzewa. Po ok. 3 tyg od rozpoczęcia produkcji można spróbować jak smakuje. Im dłużej będzie dojrzewać tym będzie lepsza.
Odpowiedz
  

[-]
Korzyści z rejestracji!
Masz coś do dodania? Zaloguj się lub zarejestruj, aby odpowiedzieć. Czekamy na Ciebie! Rejestracja trwa mniej niż minutę i wymaga podania jedynie adresu e-mail.
Jeżeli chcesz napisać coś bez logowania, to możesz zrobić to w dziale Wiadomości z Żyrardowa .



Wiadomości w tym wątku
Karkówka dojrzewająca - przez zico - 21.09.2014 21:05

[-]

Podobne wątki

Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Szynka dojrzewająca w suszonych pomidorach zico 1 252 25.09.2015 00:16
Ostatni post: PeteR
  Polędwica a'la Parmeńska zico 0 200 21.09.2014 21:17
Ostatni post: zico
  Kindziuk w pęcherzu zico 0 203 21.09.2014 21:13
Ostatni post: zico
  Schinkespeck zico 0 191 21.09.2014 21:00
Ostatni post: zico
  Kiełbaski dojrzewające, a'la litewskie zico 0 206 21.09.2014 20:56
Ostatni post: zico
  Słonina paprykowana - wędzona zico 0 188 21.09.2014 20:52
Ostatni post: zico
  Schab dojrzewający zico 0 174 21.09.2014 20:30
Ostatni post: zico


[-]

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

5 gości