[-]
Ostatnio Dodane Obrazki
  •  Wstecz
  • 1
  • ...
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26(current)
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • ...
  • 58
  • Dalej 
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Lucjan Krzysztof Chrzanowski - Prezydent Żyrardowa wybrany na drugą ostatnią kadencję

RE: Pytania do kandydata na prezydenta Lucjana Chrzanowskiego

(12.11.2010 10:01 )Gość napisał(a): witam
mam 2 pytania:
1. jakie zarzuty stawia Pan obecnym władzom Miasta - dlaczego się nie sprawdziły i należy je zmienić?
2. w czym będzie Pan lepszy od obecnego Prezydenta?
pozdrawiam serdecznie,
Marcin

Gościu Marcinie,
podstawowy zarzut to taki , że obecne władze straciły moim zdaniem kontrolę nad zadłużeniem miasta. Na podstawie danych BIP urzędu z lipca bieżącego roku kwota zadłużenia wynosiła 50,7 mln. zł , na koniec 2006 roku, a więc na początku kadencji wynosiła ona 18,97 mln. Mamy więc do czynienia z wzrostem tej kwoty o 276%, a pamiętajmy, że rok 2010 jeszcze się nie zakończył. Sądzę, że będziemy mieć do czynienia z dalszym wzrostem kwoty zadłużenia na koniec tego roku. Takie duże zadłużenie hamować będzie rozwój inwestycji miejskich, a więc powodować recesję. Dodatkowo zwiększać będą się koszty obsługi tego długu. Nie widzę aby obecna władza miała jakiś pomysł na dokonanie zmian w tym niekorzystnym dla miasta procesie.Sprawa druga to niegospodarność i niefrasobliwość w dysponowaniu pieniędzmi publicznymi.Przykład - zakupione w 2007 przez miasto grunty i obiekty od VT Energo przy ul.Okrzei. Wydatkowana wówczas kwota prawie 4mln. złotych nie przyniosła w ciągu ostatnich prawie czterech żadnego dochodu do kasy miejskiej i w dalszym ciągu nie widać pomysłu naszych włodarzy jak tym majątkiem obrócić, z zyskiem dla mieszkańców. To jest generowanie strat. Innym przykładem jest grunt przy ul. Czystej , gdzie inwestor ma rozpocząć działalność dopiero w roku 2013. Dlaczego? Ewidentna strata czasu i pieniędzy.
Kolejnym elementem , który oceniam negatywnie, to fakt , że w tej kadencji nie wybudowano ani jednego mieszkania socjalnego. Jest to ustawowy obowiązek gminy w zakresie zabezpieczania takich lokali. Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że kolejka oczekujących na takie mieszkania w urzędzie miasta zwiększyła się w tej kadencji do ponad 1000 rodzin. Brak odpowiedniej ilości miejsc w przedszkolach. Pilna potrzeba wybudowania takich obiektów dla ok.200 dzieci. I kolejna jakże istotna sprawa. W ciągu ostatnich czterech lat nie sprowadzono do Żyrardowa żadnego liczącego się inwestora. Brak nowych miejsc pracy i dochodów w niezwykle słabym inwestycyjnie budżecie. Nie będę już wymieniał tzw. inwestycji nie przemyślanych ze słynnym deptakiem na ul Okrzei, ale i tak zaprezentowana przeze mnie lista minusów obecnej ekipy jest długa.
Szanowny Panie,nie lubię oceniać innych, ale dla dobra miasta , to co się dzieje zwłaszcza z naszymi pieniędzmi jako mieszkańców, trzeba przerwać, póki nie jest za późno.
A w czym chcę być lepszy od obecnego prezydenta? Powinienem pewnie powiedzieć, że we wszystkim. Przede wszystkim jednak w sferze zarządzania miejską kasą, jakości sprawowanej władzy i chyba najważniejsze:
w słuchaniu mieszkańców tak aby znowu nie powstał kolejny " długo i przez wszystkich oczekiwany deptak".
Pozdrawiam.
Odpowiedz

(13.11.2010 23:50 )L.Chrzanowski napisał(a): Kolejnym elementem , który oceniam negatywnie, to fakt , że w tej kadencji nie wybudowano ani jednego mieszkania socjalnego.

To akurat dla wiele osób zaleta, bo nie każdy jest socjalistą.
Odpowiedz

(13.11.2010 23:53 )Gość napisał(a):
(13.11.2010 23:50 )L.Chrzanowski napisał(a): Kolejnym elementem , który oceniam negatywnie, to fakt , że w tej kadencji nie wybudowano ani jednego mieszkania socjalnego.

To akurat dla wiele osób zaleta, bo nie każdy jest socjalistą.

Szanowny Gościu,
być może dla Ciebie jest to zaleta, a dla mnie jako praktyka i kandydata na prezydenta obowiązek wynikający z Ustawy.
Jestem ciekawy jak wyglądałaby reakcja ludzi oczekujących na te lokale , gdybyś tę zaletę im oznajmił. Nie wszyscy w Żyrardowie są super zaradni i przedmiotowego obowiązku nikt z gmin dotychczas nie zdjął. Najłatwiej jest "pozamiatać śmieci pod dywan" i udawać , że problem nie istnieje. Tak jak się dzieje w Żyrardowie obecnie. A to moim zdaniem nie jest właściwa droga.
(12.11.2010 13:23 )Gość napisał(a): Nie wiem, czy padło już to pytanie.

Czy w przypadku wyboru zamówi pan zewnętrzny audyt w UM i opublikuje jego wyniki na stronie miasta?

Szanowny Gościu,
zlecenie obiektywnego audytu w przypadku ewentualnej przegranej przez obecnego prezydenta jest niezbędne.
Społeczność lokalna ma prawo wiedzieć z jakim bilansem schodzący prezydent miasto zostawia i to jaki bilans otwarcia
posiadać będzie nowa władza.

Pozdrawiam.
Odpowiedz

Cytat:Na podstawie danych BIP urzędu z lipca bieżącego roku kwota zadłużenia wynosiła 50,7 mln. zł , na koniec 2006 roku, a więc na początku kadencji wynosiła ona 18,97 mln. Mamy więc do czynienia z wzrostem tej kwoty o 276%,
Panie Lucjanie,
Raz już z innymi Pana i Panią Krawczykiewicz (poprzez forum) matematyki uczyłem. Czwórka słynie z wybitnych matematyków a tu taki zonk. Przynajmniej proszę nie powtarzać głupoty.
Wzost kwoty 18,97 mln. o 267% to byłoby bagatela 71 milionów złotych. Mamy wzrost o 167%...

Owszem, 267% się pojawia. Ale tylko gdy mówimy o tym ile procent kwoty z początku stanowi kwota końcowa.

Pojęcia ile więcej, ile razy więcej to musi odróżniać 10 latek. Młodsi czasem problemy mogą mieć... Ale żeby dwójka dorosłych polityków?
Odpowiedz

(12.11.2010 19:39 )Koper napisał(a): Czy jest przewidziane jakieś spotkanie ze znanymi osobami popierającymi kandydatów na radnych i prezydenta z mieszkańcami?

Szanowny Panie,
takie elementy zawarłem podczas inauguracji mojej kampanii wyborczej , która odbyła się 23 października na którą licznie przybyli mieszkańcy Żyrardowa. Natomiast powiem szczerze, że sprowadzanie znanego polityka , lub innych znanych z pierwszych stron gazet osobistości nie ma dla mnie w samorządzie większego znaczenia. Owszem mogą one być formą ozdoby takiej uroczystości. Choć zwłaszcza z politykami to bywa różnie. Sam kandydat lub kandydaci powinni merytorycznie się zaprezentować. Tym czasem zapraszam na koncert NORBIEGO 18 listopada o godz.19 w CK.

Pozdrawiam.
(14.11.2010 00:31 )Gość napisał(a):
Cytat:Na podstawie danych BIP urzędu z lipca bieżącego roku kwota zadłużenia wynosiła 50,7 mln. zł , na koniec 2006 roku, a więc na początku kadencji wynosiła ona 18,97 mln. Mamy więc do czynienia z wzrostem tej kwoty o 276%,
Panie Lucjanie,
Raz już z innymi Pana i Panią Krawczykiewicz (poprzez forum) matematyki uczyłem. Czwórka słynie z wybitnych matematyków a tu taki zonk. Przynajmniej proszę nie powtarzać głupoty.
Wzost kwoty 18,97 mln. o 267% to byłoby bagatela 71 milionów złotych. Mamy wzrost o 167%...

Owszem, 267% się pojawia. Ale tylko gdy mówimy o tym ile procent kwoty z początku stanowi kwota końcowa.

Pojęcia ile więcej, ile razy więcej to musi odróżniać 10 latek. Młodsi czasem problemy mogą mieć... Ale żeby dwójka dorosłych polityków?

Szanowny Gościu,
zwróć proszę uwagę na to , że ja li tylko o kwocie tutaj mówię.

Pozdrawiam.
(13.11.2010 14:16 )kalarepa93 napisał(a): Dziś podczas zakupów na targowisku miła pani wręczyła mi CHRZAN WYBORCZY. Muszę przyznać, że domowników pozytywnie ten żart poruszył. Gratuluję ciekawego pomysłu na promocję. Pozdrawiam Smile

Bardzo dziękuję za pozdrowienia. Każda kampania wyborcza to nie tylko rzeczy prowadzone na
"super" poważnie".

Pozdrawiam.
(13.11.2010 14:56 )Scarlet napisał(a): Dziś spotkałam się z negatywną opinią o naszym mieście. Obcokrajowcy przyszli do sklepu pytając o postój taksówek. Byli oburzenie, że z ciężkimi walizami muszą szukać taksówki. Pomogłam jak mogłam -czyli zamówiłam im taksówkę pod sklep. Mimo wszystko nie byli zadowoleni z takiego rozwiązania.
Jak Pan sądzi czy dało by radę przywrócić postój na dawne miejsce.

Szanowna Scarlet,

przyznaję , że trzeba przystąpić do II etapu modernizacji otoczenia dworca. I będzie to jedno z zadań na najbliższą kadencję gdybym wygrał te wybory. Myślę , że taksówki powinny być w bezpośredniej strefie obsługi pasażera w całym centrum komunikacji jakie stanowi dworzec PKP.

Pozdrawiam.
Odpowiedz

Cytat:Szanowny Gościu,
zwróć proszę uwagę na to , że ja li tylko o kwocie tutaj mówię.

Pozdrawiam.
Ach...
Cytat:Mamy więc do czynienia z wzrostem tej kwoty o 276%
<- Czyli to sobie wymyśliłem?
Ach ta schizofrenia, chyba w końcu zacznę leczyć
Co Pan ma na myśli mówiąc "II etap modernizacji otoczenia dworca?
Odpowiedz

(14.11.2010 00:31 )Gość napisał(a):
Panie Lucjanie,

Szanowny Gościu,
obawiam się , że nie jest tak jak piszesz głupotą przedstawienie jaki procent jednej liczby stanowi druga liczba.
Polecam dokładniej wczytywac sie w treść moich wypowiedzi , a potem je komentować.

Pozdrawiam.
Odpowiedz

Jeżeli podstawowe pojęcia matematyczne nie są dla Pana istotne, to pewnie wynikające z tego circa 17 milionów złotych w budżecie też nie. No cóż, nie widzę sensu dla dalszej dyskusji.
Odpowiedz

(13.11.2010 22:01 )Gość napisał(a): Obawiam się i chyba nie bezpodstawnie, że jeśli do II tury wejdzie z Wilkiem p.Kaczanowski , to przegra z kretesem , bo ludzie będą głosować tak jak w większości kraju - anty PiS. Czy w związku z tym prowadzi Pan jakieś rozmowy z p.Kaczanowskim , co do wspierania się w II turze wyborów?

Szanowny Gościu, nie mnie oceniać siłę poszczególnych kandydatów i prorokować kto pojawi się w ewentualnej II turze wyborów. Prezydenta wybiorą wyborcy i do nich należy ocena poszczególnych osób ubiegających się o to stanowisko. Tak jak i nie mnie jako kandydatowi na prezydenta Żyrardowa oceniać wpływ wielkiej polityki na losy II tury wyborów prezydenckich w naszym mieście. Już za kilka dni wszystko będzie jasne. Więc trochę cierpliwości.

Pozdrawiam.
Odpowiedz

A tak na marginesie. Skoro Galeria Żyrardów jest Pańskim osiągnięciem, to pewnie orientuje się Pan w pewnej kwestii. Czyje to jest i kto tym zarządza?
Pozdrawiam
Odpowiedz

(14.11.2010 01:14 )Gość napisał(a): Jeżeli podstawowe pojęcia matematyczne nie są dla Pana istotne, to pewnie wynikające z tego circa 17 milionów złotych w budżecie też nie. No cóż, nie widzę sensu dla dalszej dyskusji.

Myślę , że to dobra propozycja, bo nic nie zmieni faktu ,że 50,7 mln. stanowi 267% liczby 18,97mln.

Pozdrawiam.

(14.11.2010 01:17 )Gość napisał(a): A tak na marginesie. Skoro Galeria Żyrardów jest Pańskim osiągnięciem, to pewnie orientuje się Pan w pewnej kwestii. Czyje to jest i kto tym zarządza?
Pozdrawiam

Pobudowanie Galerii i podniesienie z ruin fragmentu miasta z zachowaniem zabytkowego charakteru tego miejsca było sukcesem dla Żyrardowa, a wiec również i moim. Natomiast kto dzisiaj tym obiektem zarządza powinieneś moim zdaniem Szanowny Gościu spytać obecnego prezydenta. Wszak powinna być to osoba najlepiej zorientowana.

Pozdrawiam.

(13.11.2010 19:41 )Gość napisał(a): Panie Lucjanie,
a co ma Pan ciekawego do zaoferowania młodym ludziom, młodzieży i dzieciom w ramach rekreacji i spędzania czasu wolnego?

Szanowny Gościu,

dla młodzieży i dzieci chcę stworzyć coś , czego jeszcze w Żyrardowie nie ma. Dużą ściankę wspinaczkową oraz park linowy.Mam pewne doświadczenie w realizacji takich elementów, a ich koszt nie będzie dla miasta barierą nie do pokonania. Dla nieco starszej młodzieży , jeśli będzie takie zapotrzebowanie,być może przydałby się na wysokim poziome, dobry klub taneczny zorganizowany przez prywatnego inwestora.. Oczywiście te propozycje będę w przypadku mojej wygranej realizował tylko w oparciu o konsultacje społeczne, a więc to mieszkańcy zadecydują o ich wdrożeniu. Choć mnie się osobiście wydaje, że są to rzeczy, które u nas by się sprawdziły.

Pozdrawiam.
Odpowiedz

(13.11.2010 22:01 )Gość napisał(a): Obawiam się i chyba nie bezpodstawnie, że jeśli do II tury wejdzie z Wilkiem p.Kaczanowski , to przegra z kretesem , bo ludzie będą głosować tak jak w większości kraju - anty PiS. Czy w związku z tym prowadzi Pan jakieś rozmowy z p.Kaczanowskim , co do wspierania się w II turze wyborów?
Do gościa. Gdyby doszło do finału AW-LKCH, to wiem jak zachowa się obóz p.Kaczanowskiego. Są jeszcze dwie inne mozliwości, mianowicie, DK-AW lub DK-LKCH. Właśnie to trzecie rozwiązanie najbardziej mnie niepokoi ponieważ DK nie zakłada poparcia wyborców AW, na co z kolei, być może, liczy obóz LKCH.
"Rządzą nami ludzie, którzy - właściwie bez wyjątku - posługują się rynsztokowym językiem, bez zahamowań korzystają z materialnych przywilejów, załatwiają sobie bezkarność, knują na wpół mafijne spiski, kłamią." - prof. Ryszard Bugaj

www.kontrowersje.net
Odpowiedz

A może stańczyku warto pomyśleć, że może być rozwiązanie JK-DK lub JK-LCh???
wiara+nadzieja+miłość=szczęście...

wiem, że nic nie wiem...
Odpowiedz

(14.11.2010 01:23 )L.Chrzanowski napisał(a): [quote='Gość' pid='32850' dateline='1289690060']

Szanowny Gościu,

dla młodzieży i dzieci chcę stworzyć coś , czego jeszcze w Żyrardowie nie ma. Dużą ściankę wspinaczkową oraz park linowy.Mam pewne doświadczenie w realizacji takich elementów, a ich koszt nie będzie dla miasta barierą nie do pokonania. Dla nieco starszej młodzieży , jeśli będzie takie zapotrzebowanie,być może przydałby się na wysokim poziome, dobry klub taneczny zorganizowany przez prywatnego inwestora.. Oczywiście te propozycje będę w przypadku mojej wygranej realizował tylko w oparciu o konsultacje społeczne, a więc to mieszkańcy zadecydują o ich wdrożeniu. Choć mnie się osobiście wydaje, że są to rzeczy, które u nas by się sprawdziły.

Pozdrawiam

Witam,
A jakie ma Pan doświadczenie, o którym Pan pisze, w związku ze zrobieniem ścianki wspinaczkowej? Z tego co wiem, to faktycznie Leginowo ogłosiło przetarg na projekt, dokumentację techniczną i wykonanie tej ścianki w maju tego roku, czyli całość zadania, a miasto udostępnia w tym celu lokal na tą realizację. Jaki był w tym Pana wkład, że uważa Pan, że ma już w ściankach doświadczenie, poza ogłoszeniem przez Pański urząd przetargu? Jaki będzie koszt jej wykonania z rozstrzygniętego przetargu, że uważa Pan, że nie będzie to barierą dla finansów naszego miasta? Jesteśmy tak zadłużonym miastem, że kolejne cuda na patyku chyba pogrążą nas do końca. Wszystko by się nam przydało ale my leżymy i kwiczymy. Nie ma pieniędzy żeby wybudować brakujące przedszkole, które zostało w mieście zburzone, a pan prezydent jedyne co w tej sytuacji zrobił to poupychał dzieci na siłę w pozostałych. Trzeba najpierw zająć się rzeczami koniecznymi, żeby żyło się łatwiej, a Pan wybaczy, przed wyborami kandydaci wszystko obiecują, żeby tylko wygrać. Poza tym osobiście wątpię, żeby finanse miasta w tej nowej kadencji starczyły na spłacanie zaciągniętych wcześniej różnych długów, kredytów, realizowała bieżące niezbędne wydatki i jeszcze mogła pozwolić sobie na pozostałe rzeczy, które by się w mieście przydały. Nie oszukujmy się, kolejne 4 lata przeminą a różne obietnice pozostaną tylko obietnicami. Trzeba stąpać twardo po ziemi a nie bujać w obłokach, bo tak naprawdę nie wiadomo na co miasto w tej chwili w ogóle stać. Pan też tego jeszcze nie wie, bo nikt nie widział projektu budżetu na kolejny rok więc trochę dziwi mnie, że nie znając dokładnie finansów już Pan zakłada, że wykonanie tego "nie będzie barierą nie do pokonania".
Odpowiedz

Drogi Gościu, poniższe przytoczone posty wskazują, że Pan L.K.CH. się "pomylił".
http://zyrardow24h.eu/forum/showthread.php?tid=1452&pid=30937#pid30937
(07.11.2010 15:21 )Ewacz napisał(a): Panie Lucjanie Krzysztofie,

W biuletynie "Twój Żyrardów" prezentującym kandydatów KWW Wspólnota i Centrum, które jest praktycznie wszędzie i prawie w każdej skrzynce na listy, jest między innymi:

"Jak wygląda obecna sytuacja gospodarczo-finansowa w Żyrardowie (...)

1. Zadłużenie długoterminowe w 2006r - 18,97 mln zł do 50,7 mln zł w 2010r - 267%
2. Wydatki na Urząd Miasta - bez inwestycji w 2006r - 6,4 mln zł do 10,6 mln zł w 2010r - 166%
3. Inwestycje miejskie w 2006r - 37,4 mln zł do 13 mln zł w 2010r - 35%
4. Centrum Kultury w 2006r - 0,99 mln zł do 1,66 mln zł w 2010r - 168%
5. Pomoc społeczna w 2006r - 18,3 mln zł do 15.5 mln zł w 2010r - 85%"

Pod adresem http://www.zyrpoint.pl/content/view/882/2/ znalazłam:

"Osobny rozdział to stan finansów miejskich. Rażąco wygląda porównanie budżetu miasta z początku obecnej kadencji i jej końca.

2006 rok
1. Zadłużenie długoterminowe: 18,97 mln zł
2 Wydatki na Urząd Miasta – bez inwestycji: 6,4 mln zł;
3 Inwestycje miejskie: 37,4 mln zł
4 Centrum Kultury: 0,99 mln zł
5 Pomoc społeczna: 18,3 mln zł

2010 rok
1. Zadłużenie długoterminowe: 50,7 mln zł - wzrost o 267%
2. Wydatki na Urząd Miasta - bez inwestycji: 10,6 mln - wzrost o 166%
3. Inwestycje miejskie: 13,0 mln zł - co stanowi zaledwie 35 % kwoty z roku 2006
4. Centrum Kultury: 1,66 mln zł - wzrost o 168%
5. Pomoc społeczna: 15,5 mln zł - co stanowi 85% kwoty z 2006 roku"

Na podstawie przedstawionych danych dziwię się Pańskiemu wyliczeniu i brakowi precyzji (być może zamierzonemu). (...)

Pozdrawiam!
E.

http://zyrardow24h.eu/forum/showthread.php?tid=1452&pid=31001#pid31001

(07.11.2010 21:04 )Ewacz napisał(a): 1. wzrost o 167%, z 18,97 do 50,7 (50,7=2,67*18,97)
2. 66% błąd jak wyżej
3. ok
4. wzrost o 67%, błąd jak w 1 i 2
5. ok

(...)

Poza tym, dane porównuje się co okres sprawozdawczy (rok/półrocze/kwartał), bo 2006 i 2010 to dwa różne światy!
(...)
Jak wspomniałam - nie powinno się tego porównywać, np okresu co 4. lata - szczególnie jeśli w międzyczasie doszło do nagłego przełamania trendu, tym bardziej jeśli nie ujawnia się danych porównywalnych za pozostałe okresy (ze względu na strumieniowy charakter wszystkich danych - czyli są to np. dane ukazujące stan środków zainwestowanych tylko w danym roku)

Pozdrawiam!
E.

http://zyrardow24h.eu/forum/showthread.php?tid=1452&pid=31082#pid31082

(08.11.2010 02:23 )Ewacz napisał(a):
(08.11.2010 00:31 )L.Chrzanowski napisał(a): Ewacz:

zgodnie z informacjami zamieszczonymi w BIP urzędu miasta kwota zadłużenia długoterminowego wynosiła w roku 2006- 18,97 mln. Natomiast w roku 2010 - 50,7mln , co stanowi 267% kwoty zadłużenia długoterminowego z roku 2006. W takim właśnie ujęciu została przedstawiona informacja o zadłużeniu długoterminowym miasta w Nr 1 " Twojego Żyrardowa" w lipcu bieżącego roku.

Pozdrawiam.

Z tym Pana tłumaczeniem się zgodzę.
Ale na http://www.zyrpoint.pl/content/view/882/2/ podano "Zadłużenie długoterminowe: 50,7 mln zł - wzrost o 267%" a to już jest nieprawdą! SadSadSad
Podobnie nieprawdziwe są pkt. 2 i 4. SadSadSad
W biuletynie jest to niedopowiedziane, więc też nie napisano prawdy!
Dlaczego wprowadzacie w błąd wyborców HuhHuhHuh
(...)
Pozdrawiam!
E.

Pozdrawiam!
E.
Odpowiedz

Panie Lucjanie, czy mam pan jakieś zdanie na temat nowo odnawianych zabytkowych budynków np. Dittricha 3, Limanowskiego 15/27? Jak panu się to odnawianie podoba?

pozdrawiam
paweł
Odpowiedz

(14.11.2010 01:55 )Stańczyk napisał(a):
Do gościa. Gdyby doszło do finału AW-LKCH, to wiem jak zachowa się obóz p.Kaczanowskiego. Są jeszcze dwie inne mozliwości, mianowicie, DK-AW lub DK-LKCH. Właśnie to trzecie rozwiązanie najbardziej mnie niepokoi ponieważ DK nie zakłada poparcia wyborców AW, na co z kolei, być może, liczy obóz LKCH.

Stańczyk, czytając wypowiedzi L.K.CH. dochodzę do wniosku , że jako jedyny kontrkandydat AW rzeczowo i bez owijania w bawełnę przedstawia jego błędy. Twoje dywagacje na temat ewentualnego układania się w II turze przez L.K.CH z obozem AW są raczej niewłaściwe i nie trafione.
Odpowiedz

(14.11.2010 06:13 )Ewacz napisał(a): Drogi Gościu, poniższe przytoczone posty wskazują, że Pan L.K.CH. się "pomylił".
http://zyrardow24h.eu/forum/showthread.php?tid=1452&pid=30937#pid30937
(07.11.2010 15:21 )Ewacz napisał(a): Panie Lucjanie Krzysztofie,

W biuletynie "Twój Żyrardów" prezentującym kandydatów KWW Wspólnota i Centrum, które jest praktycznie wszędzie i prawie w każdej skrzynce na listy, jest między innymi:

"Jak wygląda obecna sytuacja gospodarczo-finansowa w Żyrardowie (...)

1. Zadłużenie długoterminowe w 2006r - 18,97 mln zł do 50,7 mln zł w 2010r - 267%
2. Wydatki na Urząd Miasta - bez inwestycji w 2006r - 6,4 mln zł do 10,6 mln zł w 2010r - 166%
3. Inwestycje miejskie w 2006r - 37,4 mln zł do 13 mln zł w 2010r - 35%
4. Centrum Kultury w 2006r - 0,99 mln zł do 1,66 mln zł w 2010r - 168%
5. Pomoc społeczna w 2006r - 18,3 mln zł do 15.5 mln zł w 2010r - 85%"

Pod adresem http://www.zyrpoint.pl/content/view/882/2/ znalazłam:

"Osobny rozdział to stan finansów miejskich. Rażąco wygląda porównanie budżetu miasta z początku obecnej kadencji i jej końca.

2006 rok
1. Zadłużenie długoterminowe: 18,97 mln zł
2 Wydatki na Urząd Miasta – bez inwestycji: 6,4 mln zł;
3 Inwestycje miejskie: 37,4 mln zł
4 Centrum Kultury: 0,99 mln zł
5 Pomoc społeczna: 18,3 mln zł

2010 rok
1. Zadłużenie długoterminowe: 50,7 mln zł - wzrost o 267%
2. Wydatki na Urząd Miasta - bez inwestycji: 10,6 mln - wzrost o 166%
3. Inwestycje miejskie: 13,0 mln zł - co stanowi zaledwie 35 % kwoty z roku 2006
4. Centrum Kultury: 1,66 mln zł - wzrost o 168%
5. Pomoc społeczna: 15,5 mln zł - co stanowi 85% kwoty z 2006 roku"

Na podstawie przedstawionych danych dziwię się Pańskiemu wyliczeniu i brakowi precyzji (być może zamierzonemu). (...)

Pozdrawiam!
E.

http://zyrardow24h.eu/forum/showthread.php?tid=1452&pid=31001#pid31001

(07.11.2010 21:04 )Ewacz napisał(a): 1. wzrost o 167%, z 18,97 do 50,7 (50,7=2,67*18,97)
2. 66% błąd jak wyżej
3. ok
4. wzrost o 67%, błąd jak w 1 i 2
5. ok

(...)

Poza tym, dane porównuje się co okres sprawozdawczy (rok/półrocze/kwartał), bo 2006 i 2010 to dwa różne światy!
(...)
Jak wspomniałam - nie powinno się tego porównywać, np okresu co 4. lata - szczególnie jeśli w międzyczasie doszło do nagłego przełamania trendu, tym bardziej jeśli nie ujawnia się danych porównywalnych za pozostałe okresy (ze względu na strumieniowy charakter wszystkich danych - czyli są to np. dane ukazujące stan środków zainwestowanych tylko w danym roku)

Pozdrawiam!
E.

http://zyrardow24h.eu/forum/showthread.php?tid=1452&pid=31082#pid31082

(08.11.2010 02:23 )Ewacz napisał(a):
(08.11.2010 00:31 )L.Chrzanowski napisał(a): Ewacz:

zgodnie z informacjami zamieszczonymi w BIP urzędu miasta kwota zadłużenia długoterminowego wynosiła w roku 2006- 18,97 mln. Natomiast w roku 2010 - 50,7mln , co stanowi 267% kwoty zadłużenia długoterminowego z roku 2006. W takim właśnie ujęciu została przedstawiona informacja o zadłużeniu długoterminowym miasta w Nr 1 " Twojego Żyrardowa" w lipcu bieżącego roku.

Pozdrawiam.

Z tym Pana tłumaczeniem się zgodzę.
Ale na http://www.zyrpoint.pl/content/view/882/2/ podano "Zadłużenie długoterminowe: 50,7 mln zł - wzrost o 267%" a to już jest nieprawdą! SadSadSad
Podobnie nieprawdziwe są pkt. 2 i 4. SadSadSad
W biuletynie jest to niedopowiedziane, więc też nie napisano prawdy!
Dlaczego wprowadzacie w błąd wyborców HuhHuhHuh
(...)
Pozdrawiam!
E.

Pozdrawiam!
E.

EWACZ, co by nie było napisane w obronie obecnego prezydenta, to faktu , że za jego kadencji zadłużenie miasta wzrosło z 18mln. do ponad 50mln, a moze i znacznie więcej, nikt i nic nie zmieni.
Odpowiedz

Witam!
Inwestycje kosztują, fakt.

Pozdrawiam!
E.
Odpowiedz

Ewacz powiedz proszę, czy meblujesz dom za pożyczone pieniążki czy własne? Czy kujesz Maybacha(deptak) czy np. Peugeota i rodzinie wakacje( utwardzasz np 50 km dróg)? Jeśli odbywa się w Twoim gospodarstwie domowym nic mnie to nie interesuje ale jeśli dotyczy to miasta, które ma inne potrzeby i dzieje się to również za Twoje i moje to jestem bardzo zainteresowany jak to się odbywa.
Odpowiedz

•  Wstecz
  • 1
  • ...
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26(current)
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • ...
  • 58
  • Dalej 

[-]
Korzyści z rejestracji!
Masz coś do dodania? Zaloguj się lub zarejestruj, aby odpowiedzieć. Czekamy na Ciebie! Rejestracja trwa mniej niż minutę i wymaga podania jedynie adresu e-mail.
Jeżeli chcesz napisać coś bez logowania, to możesz zrobić to w dziale Wiadomości z Żyrardowa .

[-]