Kiełbasa z łopatki w osłonce barierowej: - Wersja do druku +- Żyrardów dla Wszystkich (https://zyrardow24h.eu) +-- Dział: Społeczność forum (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Spolecznosc-forum) +--- Dział: Kulinaria i wędzarnictwo (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Kulinaria-i-wedzarnictwo) +---- Dział: Przepisy (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Przepisy) +----- Dział: Kiełbasy (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Kielbasy) +----- Wątek: Kiełbasa z łopatki w osłonce barierowej: (/Temat-Kielbasa-z-lopatki-w-oslonce-barierowej) |
Kiełbasa z łopatki w osłonce barierowej: - zico - 04.10.2009 Składniki: Mięso: - schłodzone w lodówce mięso z łopatki: 1,0kg /po oczyszczeniu z błon i tłuszczu/ Dodatki: - peklosól: 2 dkg Przyprawy: - pieprz biały mielony: 1/3 płaskiej łyżeczki (wg uznania) - kolendra: 1/4 płaskiej łyżeczki (wg uznania) - czosnek granulowany : 1/3 płaskiej łyżeczki (wg uznania) Osłonka: - osłonka barierowa o średnicy 75mm./można użyć większego kalibru wg uznania/ Peklowanie: - na sucho Obróbka cieplna: - parzenie Wykonanie: z mięsa usuwamy błony oraz tłuszcz, kroimy na kawałki ok. 2 na 3 cm. dodajemy peklosól i mieszamy do rozprowadzenia ok. 2-3 min, dodajemy przyprawy i mieszamy do rozprowadzenia ok. 2-3 min, przekładamy mięso do woreczka foliowego i pozostawiamy na 3 godziny w temp pokojowej /użyłem woreczka z tzw. struną/, przekładamy mięso / w woreczku / do lodówki, peklujemy mięso w lodówce przez 3 dni, raz dwa raz na dzień ugniatamy mięso "jak ciasto" / zamknięte w worku / przez ok. 5 min, po trzech dobach wyciągamy mięso z woreczka i przekładamy do garnka dolewamy ok. 0,1-0,15 litra wody, masujemy do uzyskania kleistej konsystencji ok. 1 godziny /do masowania użyłem robota kuchennego z obrotową misą + 1 mieszadło/, w tym czasie osłonkę moczymy w letniej wodzie ok. 20 st.C przez ok. 15-20 min, związujemy jeden koniec osłonki, napełniamy osłonkę mięsem starając się pozbyć powietrza, /do usuwania powietrza użyłem tzw. "słomkę plastikową", którą wprowadzałem do batonu po wewnętrznej stronie osłonki w miejsce gdzie widziałem powietrze/, drugą stronę osłonki skręcamy i związujemy, jeśli mimo starań mamy jeszcze powietrze pod osłonką to możemy je nakłuć igłą /jeśli nie nakłujemy to w gotowym wyrobie będzie w tym miejscu galaretka/, do naczynia z zimną wodą wkładamy napełnioną osłonkę i podgrzewamy do uzyskania temperatury wody ok. 75-80 st.C., od momentu uzyskania tej temperatury parzymy ok. 1,5 godziny utrzymując temperaturę, po sparzeniu przekładamy baton do garnka z zimna wodą i studzimy ok. 3godziny cały czas dolewając zimną wodę, niecierpliwi / czyli ja / kosztują i oceniają, cierpliwi przekładają kiełbasę do lodówki i kosztują po ok. 10godzinach. Osłonki barierowe do nabycia w Hurtowni w Pułapinie namiary moge podac zainteresowanym , lub na naszym rynku na stoisku z nasionami wejście od ul .Moniuszki . Czy osoby z forum posiadaja w domu szynkowary jeśli tak podam kilka fajnych przepisów .Zdjecie przykładowego szynkowara poniżej Do nabycia np na allegro gorąco polecam fajna sprawa http://www.allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=szynkowar+ |