Żyrardów dla Wszystkich
Kiełbasa z łopatki w osłonce barierowej: - Wersja do druku

+- Żyrardów dla Wszystkich (https://zyrardow24h.eu)
+-- Dział: Społeczność forum (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Spolecznosc-forum)
+--- Dział: Kulinaria i wędzarnictwo (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Kulinaria-i-wedzarnictwo)
+---- Dział: Przepisy (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Przepisy)
+----- Dział: Kiełbasy (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Kielbasy)
+----- Wątek: Kiełbasa z łopatki w osłonce barierowej: (/Temat-Kielbasa-z-lopatki-w-oslonce-barierowej)



Kiełbasa z łopatki w osłonce barierowej: - zico - 04.10.2009

Składniki:

Mięso:
- schłodzone w lodówce mięso z łopatki: 1,0kg /po oczyszczeniu z błon i tłuszczu/

Dodatki:
- peklosól: 2 dkg


Przyprawy:
- pieprz biały mielony: 1/3 płaskiej łyżeczki (wg uznania)
- kolendra: 1/4 płaskiej łyżeczki (wg uznania)
- czosnek granulowany : 1/3 płaskiej łyżeczki (wg uznania)

Osłonka:
- osłonka barierowa o średnicy 75mm./można użyć większego kalibru wg uznania/

Peklowanie:
- na sucho

Obróbka cieplna:
- parzenie

Wykonanie:

z mięsa usuwamy błony oraz tłuszcz, kroimy na kawałki ok. 2 na 3 cm.
dodajemy peklosól i mieszamy do rozprowadzenia ok. 2-3 min,
dodajemy przyprawy i mieszamy do rozprowadzenia ok. 2-3 min,
przekładamy mięso do woreczka foliowego i pozostawiamy na 3 godziny w temp pokojowej /użyłem woreczka z tzw. struną/,
przekładamy mięso / w woreczku / do lodówki,
peklujemy mięso w lodówce przez 3 dni,
raz dwa raz na dzień ugniatamy mięso "jak ciasto" / zamknięte w worku / przez ok. 5 min,
po trzech dobach wyciągamy mięso z woreczka i przekładamy do garnka
dolewamy ok. 0,1-0,15 litra wody,
masujemy do uzyskania kleistej konsystencji ok. 1 godziny /do masowania użyłem robota kuchennego z obrotową misą + 1 mieszadło/,
w tym czasie osłonkę moczymy w letniej wodzie ok. 20 st.C przez ok. 15-20 min,
związujemy jeden koniec osłonki,
napełniamy osłonkę mięsem starając się pozbyć powietrza, /do usuwania powietrza użyłem tzw. "słomkę plastikową", którą wprowadzałem do batonu po wewnętrznej stronie osłonki w miejsce gdzie widziałem powietrze/,
drugą stronę osłonki skręcamy i związujemy,
jeśli mimo starań mamy jeszcze powietrze pod osłonką to możemy je nakłuć igłą /jeśli nie nakłujemy to w gotowym wyrobie będzie w tym miejscu galaretka/,
do naczynia z zimną wodą wkładamy napełnioną osłonkę i podgrzewamy do uzyskania temperatury wody ok. 75-80 st.C.,
od momentu uzyskania tej temperatury parzymy ok. 1,5 godziny utrzymując temperaturę,
po sparzeniu przekładamy baton do garnka z zimna wodą i studzimy ok. 3godziny cały czas dolewając zimną wodę,
niecierpliwi / czyli ja / kosztują i oceniają,
cierpliwi przekładają kiełbasę do lodówki i kosztują po ok. 10godzinach.


[Obrazek: e9c02a8876693c51m.jpg] [Obrazek: 8d91d2d00a055aa8m.jpg]

Osłonki barierowe do nabycia w Hurtowni w Pułapinie namiary moge podac zainteresowanym , lub na naszym rynku na stoisku z nasionami wejście od ul .Moniuszki .

Czy osoby z forum posiadaja w domu szynkowary jeśli tak podam kilka fajnych przepisów .Zdjecie przykładowego szynkowara poniżej



Do nabycia np na allegro gorąco polecam fajna sprawa Smile http://www.allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=szynkowar+

[Obrazek: d608674d1d0f081fm.jpg] [Obrazek: afcc5ddf7bada2a7m.jpg]