Polędwica a'la Parmeńska - Wersja do druku +- Żyrardów dla Wszystkich (https://zyrardow24h.eu) +-- Dział: Społeczność forum (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Spolecznosc-forum) +--- Dział: Kulinaria i wędzarnictwo (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Kulinaria-i-wedzarnictwo) +---- Dział: Przepisy (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Przepisy) +----- Dział: Wędliny dojrzewające (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Wedliny-dojrzewajace) +----- Wątek: Polędwica a'la Parmeńska (/Temat-Poledwica-a-la-Parmenska) |
Polędwica a'la Parmeńska - zico - 21.09.2014 kładniki: - polędwica 1kg - sól 30-50g - kolendra Polędwice obmyć, natrzeć na grubo solą i położyć na tackę np. bambusową i do lodówki na 5 dni. Codziennie należy zlewać wodę i przewracać. Po 5 dniach polędwicę należy natrzeć ziarnami kolendry. Tak przygotowaną wkładamy w pończochę lub zawijamy w pieluchę w celu zapobieżeniu dotarcia do niej muchom i gryzoniom. Tak suszymy ok 7dni. W trzecim etapie wstępnie wysuszoną polędwicę wkładamy wyjętą z pieluchy i pończoszki do lodówki na co najmniej 7 dni. |