Żyrardów dla Wszystkich
Polędwica a'la Parmeńska - Wersja do druku

+- Żyrardów dla Wszystkich (https://zyrardow24h.eu)
+-- Dział: Społeczność forum (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Spolecznosc-forum)
+--- Dział: Kulinaria i wędzarnictwo (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Kulinaria-i-wedzarnictwo)
+---- Dział: Przepisy (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Przepisy)
+----- Dział: Wędliny dojrzewające (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Wedliny-dojrzewajace)
+----- Wątek: Polędwica a'la Parmeńska (/Temat-Poledwica-a-la-Parmenska)



Polędwica a'la Parmeńska - zico - 21.09.2014

kładniki:

- polędwica 1kg

- sól 30-50g

- kolendra



Polędwice obmyć, natrzeć na grubo solą i położyć na tackę np. bambusową i do lodówki na 5 dni. Codziennie należy zlewać wodę i przewracać.

Po 5 dniach polędwicę należy natrzeć ziarnami kolendry. Tak przygotowaną wkładamy w pończochę lub zawijamy w pieluchę w celu zapobieżeniu dotarcia do niej muchom i gryzoniom.

Tak suszymy ok 7dni.

W trzecim etapie wstępnie wysuszoną polędwicę wkładamy wyjętą z pieluchy i pończoszki do lodówki na co najmniej 7 dni.