Kindziuk w pęcherzu - Wersja do druku +- Żyrardów dla Wszystkich (https://zyrardow24h.eu) +-- Dział: Społeczność forum (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Spolecznosc-forum) +--- Dział: Kulinaria i wędzarnictwo (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Kulinaria-i-wedzarnictwo) +---- Dział: Przepisy (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Przepisy) +----- Dział: Wędliny dojrzewające (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Wedliny-dojrzewajace) +----- Wątek: Kindziuk w pęcherzu (/Temat-Kindziuk-w-pecherzu) |
Kindziuk w pęcherzu - zico - 21.09.2014 Składniki: - I wieprzowa 50% (np. z szynki) - boczek wieprzowy 50% tłusty - pęcherze wieprzowe, lub żołądek wieprzowy - sznurek bawełniany, - peklosól 50g/kg - pieprz 1,5g/kg - czosnek3-4g/kg Mięso pokroić w drobną kostkę. Boczek oskórować i pokroić w kostkę. Dodać peklosól i przyprawy, wymieszać. Pęcherze dokładnie umyć. Odwrócić na lewą stronę (wnętrzem na zewnątrz). Po woli przez niewielki otwór napychać mięsem. Nie za mocno bo pęknie. Pęcherz jest mniej wytrzymały niż żołądek i cieńszy Obwiązać sznurkiem i powiesić do obeschnięcia i zapeklowania na 7 dni. Po tym czasie zacząć obwędzać chłodnym dymem przez co najmniej 20 dni. Można w odstępach co kilka dni. Po każdym wędzeniu prasować.Np. praską do serów, lub dwie deski i dociążać No i tak kilka razy co np miesiąc |