Żyrardów dla Wszystkich
Kindziuk w pęcherzu - Wersja do druku

+- Żyrardów dla Wszystkich (https://zyrardow24h.eu)
+-- Dział: Społeczność forum (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Spolecznosc-forum)
+--- Dział: Kulinaria i wędzarnictwo (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Kulinaria-i-wedzarnictwo)
+---- Dział: Przepisy (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Przepisy)
+----- Dział: Wędliny dojrzewające (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Wedliny-dojrzewajace)
+----- Wątek: Kindziuk w pęcherzu (/Temat-Kindziuk-w-pecherzu)



Kindziuk w pęcherzu - zico - 21.09.2014

Składniki:

- I wieprzowa 50% (np. z szynki)

- boczek wieprzowy 50% tłusty

- pęcherze wieprzowe, lub żołądek wieprzowy

- sznurek bawełniany,

- peklosól 50g/kg

- pieprz 1,5g/kg

- czosnek3-4g/kg


Mięso pokroić w drobną kostkę. Boczek oskórować i pokroić w kostkę. Dodać peklosól i przyprawy, wymieszać.

Pęcherze dokładnie umyć. Odwrócić na lewą stronę (wnętrzem na zewnątrz). Po woli przez niewielki otwór napychać mięsem. Nie za mocno bo pęknie. Pęcherz jest mniej wytrzymały niż żołądek i cieńszy

Obwiązać sznurkiem i powiesić do obeschnięcia i zapeklowania na 7 dni.

Po tym czasie zacząć obwędzać chłodnym dymem przez co najmniej 20 dni. Można w odstępach co kilka dni. Po każdym wędzeniu prasować.Np. praską do serów, lub dwie deski i dociążać

No i tak kilka razy co np miesiąc