Schinkespeck - Wersja do druku +- Żyrardów dla Wszystkich (https://zyrardow24h.eu) +-- Dział: Społeczność forum (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Spolecznosc-forum) +--- Dział: Kulinaria i wędzarnictwo (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Kulinaria-i-wedzarnictwo) +---- Dział: Przepisy (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Przepisy) +----- Dział: Wędliny dojrzewające (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Wedliny-dojrzewajace) +----- Wątek: Schinkespeck (/Temat-Schinkespeck) |
Schinkespeck - zico - 21.09.2014 Mięso solone na sucho i zimno wędzone Składniki: - boczek ze skórą - szynka ze skórą - może być karkówka Z szynki wykroić kawałki prostokątne, ze skóra. Najlepiej bez błon. Boczek pociąć na kawałki ok 8-10cm szerokości. Natrzeć mięso mieszanką: -sól kamienna 1kg+peklosól 0,5kg do tego zioła rozdrobnione: -pieprz czarny, -rozmaryn, -jałowiec, -ziele angielskie, -kolendra, -liść laurowy. Mięsko ułożyć w naczyniu. Pierwszą warstwę skóra do dołu, ostatnią skórą do góry. Co 2 dni przewracać. Wytworzy się dużo soku w którym będzie się peklowało. Peklujemy ok 7-10 dni. Potem wyjmujemy, obmywamy w wodzie i moczymy tyle godzin ile peklujemy czyli ok. 7-10h. Jeżeli jest taka potrzeba to zmienić wodę wodę. Następnie wyjmujemy i wieszamy na pętelkach lub hakach na 48h w temp. do ok 10 stopni. Mięso obsycha i troszkę dojrzewa. Po tym czasie wędzimy na zimno. Można np 2x w temp. do 25 stopni. Pierwszego dnia 8h, drugiego 4h. |