Żyrardów dla Wszystkich
Proszę o pomoc i radę. - Wersja do druku

+- Żyrardów dla Wszystkich (https://zyrardow24h.eu)
+-- Dział: Ogłoszenia Żyrardów (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Ogloszenia-Zyrardow)
+--- Dział: Praca Żyrardów (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Praca-Zyrardow)
+--- Wątek: Proszę o pomoc i radę. (/Temat-Prosze-o-pomoc-i-rade)

Proszę o pomoc i radę. - Andreas - 11.03.2013

Szanowni Państwo!
Bardzo przepraszam, że zwracam się w takiej (może trochę dziwnej) sprawie, ale pomyślałem, że może akurat ktoś z Państwa będzie mógł podpowiedzieć coś zatroskanemu człowiekowi.

Otóż, mam znajomego, młodego chłopaka, który przyjechał ponad rok temu do Polski z bratniej Rumunii. Jest z zawodu monterem konstrukcji stoczniowych (a konkretnie ślusarzem stoczniowym) i do niedawna pracował w naszej stoczni (dawniej imienia Lenina) na kontrakcie przy budowie statków. Tak się jednak składa, że zakochał się nieborak w pewnej odważnej mieszkance Żyrardowa i teraz szuka tu pracy.
Chciałbym prosić Państwa o podpowiedź, czy są może gdzieś w mieście lub ogólnie na Mazowszu jakieś zakłady, czy też pracodawcy, do których mógłby złożyć stosowne dokumenty by znaleźć pracę? Może ktoś z Państwa umiałby coś w tej kwestii podpowiedzieć, doradzić?
Chłopak nie boi się żadnej pracy i chętnie podejmie się czegoś nawet nie w swoim zawodzie. Mówi dobrze po angielsku i generalnie to inteligentny, kulturalny facet. Trochę słabiej mu idzie z językiem polskim, ale szybko się uczy sprytna bestia i pewnie już niedługo będzie deklamował (ze łzami w oczach!) „Pana Tadeusza”. Wiadomo, że w stoczni niewiele go nasi rodacy nauczyli, ale pod czujnym okiem uroczej żyrardowianki ćwiczy mowę naszych przodków.
Pytam więc dobrych ludzi o radę i z chęcią przyjmę każdą. A jeśli ktoś zechciałby dać szansę młodemu człowiekowi i zobaczyć, że to naprawdę robotny, uczciwy chłop to podaję numer telefonu do kontaktu:
506-157-689
Z góry dziękuję za wszelką okazaną pomoc i zainteresowanie w imieniu pracowitego Emiliana!

RE: Proszę o pomoc i radę. - Jancio - 11.03.2013

A uprawnienia spawalnicze ma.

RE: Proszę o pomoc i radę. - motyl - 11.03.2013

stabar

RE: Proszę o pomoc i radę. - Andreas - 11.03.2013

(11.03.2013 20:14 )Jancio napisał(a): A uprawnienia spawalnicze ma.
Chyba nie, ale dopytam o to. W każdym razie jeśli trzeba to zrobi nawet uprawnienia kosmonauty. Zdeterminowany jest bardzo!

(11.03.2013 20:24 )motyl napisał(a): stabar
Dziękuję! Bardzo dziękuję i kłaniam się! Podpowiem mu ten namiar!

RE: Proszę o pomoc i radę. - Jancio - 11.03.2013

Ja jak byłem zakochany to też byłem zdeterminowany Big Grin

RE: Proszę o pomoc i radę. - Wioslarz - 11.03.2013

Jak marynarz daje sobie jakoś radę w tym mieście, to stoczniowiec tym bardziej Tongue Powodzenia Smile

RE: Proszę o pomoc i radę. - Andreas - 11.03.2013

(11.03.2013 20:49 )Jancio napisał(a): Ja jak byłem zakochany to też byłem zdeterminowany Big Grin
Tak, już nawet chciał przebrany za krokodyla rozdawać ulotki na deptaku w Grodzisku, więc determinacja jest i żadnej pracy się nie boi!Big Grin

(11.03.2013 21:04 )Wioślarz napisał(a): Jak marynarz daje sobie jakoś radę w tym mieście, to stoczniowiec tym bardziej Tongue Powodzenia Smile
Bardzo dziękuję! Też wierzę, że mu się powiedzie, bo powiedzmy szczerze - pół Europy przejechał żeby wylądować w Żyrardowie. Jest w tym jakieś szaleństwo, ale myślę, że może przeznaczenie też.Big Grin
No, może z czasem ktoś mu da szansę i zatrudni biedaka. Statku to on tu nie zbuduje, ale każdą robotę chętnie weźmie! Polecam!Rolleyes

(11.03.2013 21:11 )Andreas napisał(a): ............. Statku to on tu nie zbuduje, ...............

może kiedyś dorośnie do tego żeby właśnie ten statek zbudować i spływać stąd Big Grin

RE: Proszę o pomoc i radę. - Wioslarz - 11.03.2013

ten się odezwał co stąd odlatuje Big Grin Jak sójka za morze Tongue

mam zbiornik 15l paliwa i muszę często wracać na dotankowanie Big Grin

RE: Proszę o pomoc i radę. - Łukanyo - 11.03.2013

Jak schudniesz pare kilo to i dalej zalecisz Smile

RE: Proszę o pomoc i radę. - kalatos - 12.03.2013

Dokładnie stabar na Jaktorowskiej tam ciągle coś spawają Smile

RE: Proszę o pomoc i radę. - Andreas - 12.03.2013

Przekazałem już namiary na Stabar i jeszcze raz bardzo dziękuję Wszystkim za zainteresowanie oraz pomoc.
Gdyby ktoś miał coś takiego dorywczego na teraz to też bardzo proszę pamiętać o Emilianie. Czekając na odpowiedzi np. z Stabaru chłopak chętnie podejmie się jakieś dłubaniny. Fizycznej roboty się nie boi, więc w razie czego chętnie się wykaże!Rolleyes

RE: Proszę o pomoc i radę. - Gość - 14.03.2013

Andrzej, od strony torów kolejowych jest zakład rodem ze Śląska (nazwy niestety nie pamiętam) w którym miano produkować jakieś konstrukcje stalowe dla budownictwa. Z tego co pamiętam, to kiedyś potrzebowali własnie spawaczy.

stańczyk

RE: Proszę o pomoc i radę. - Andreas - 14.03.2013

Dzięki Stańczyku!
Problem polega jednak na tym, że on tego kursu jeszcze nie ma. Zrobi go z wielką chęcią, ale stocznia zalega całej ekipie pieniądze za kilka miesięcy, więc Emilian szuka pracy na teraz - takiej, do której kurs spawacza nie jest konieczny. Tak więc jeśli ktoś potrzebuje pracownika do dorywczej roboty to polecam - namiar w pierwszym poście w temacie.
Może komuś trzeba odśnieżyć posesję, pomóc przy jakiejś fizycznej robocie lub może kogoś interesują prywatne lekcje rumuńskiego?Rolleyes

RE: Proszę o pomoc i radę. - siwy - 15.03.2013

jak ma czym dojezdzac to polecam ergon w krze duze tam jest zapotrzebowanie na spawaczy , zbrojarzy i nie tylko
firma solidna i tolerancyjna
a jak ma migomata to moge i ja sie do niego usmiechnac na male spawanko

RE: Proszę o pomoc i radę. - Andreas - 15.03.2013

(15.03.2013 00:35 )siwy napisał(a): jak ma czym dojezdzac to polecam ergon w krze duze tam jest zapotrzebowanie na spawaczy , zbrojarzy i nie tylko
firma solidna i tolerancyjna
Tak, ten namiar też już dostał i mam nadzieję, że może tam się uda. Istotnie, wiele osób poleca tę firmę, więc widać, że opinię mają bardzo dobrą.

Dziękuję jeszcze raz za wszelkie rady i namiary!!!

(15.03.2013 00:35 )siwy napisał(a): a jak ma migomata [...]
Ech, no niestety nie ma. Jak widać ten kurs spawacza koniecznie musi zrobić.

RE: Proszę o pomoc i radę. - siwy - 16.03.2013

tlumiki przy motorze

RE: Proszę o pomoc i radę. - motyl - 16.03.2013

teraz to już wróciłem z warsztatu Big Grin

RE: Proszę o pomoc i radę. - Andreas - 17.03.2013

Dla wszystkich życzliwych za ich rady i pomoc - piosenka od Emiliana:
http://www.youtube.com/watch?v=A6vdrzUyDXk