Biszkopt - Wersja do druku +- Żyrardów dla Wszystkich (https://zyrardow24h.eu) +-- Dział: Społeczność forum (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Spolecznosc-forum) +--- Dział: Kulinaria i wędzarnictwo (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Kulinaria-i-wedzarnictwo) +---- Dział: Przepisy (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Przepisy) +----- Dział: Desery i cukiernicze pysznosci (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Desery-i-cukiernicze-pysznosci) +----- Wątek: Biszkopt (/Temat-Biszkopt) |
Biszkopt - teqton - 18.08.2012 Biszkopt Halusi Waga produktów na tortownicę fi 26cm: 5 jajek – 33-35 dag 1 szkl. mąki - 14 dag 1 szkl. cukru - 19 dag 2 łyżki mąki ziem. - 5 dag 2 łyżeczki proszku do piecz. - 5.5 g Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać. Musi być dobrze ubite i dodajesz żółtka, po chwili ubijania dodać obie mąki i proszek ( przesiane). Wtedy delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec w 180st.C przez około 30-35min. Biszkopt ten zawsze wychodzi. Ale jest jeden patent, czyli upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu upuszczasz z wysokości 50 cm o podłogę. Ciasto nabiera wtedy sprężystości i brzegi biszkoptu nie zawijają się do środka. Po kilkunastu minutach wyjmujesz z tortownicy i do wystudzenia. Mi wychodzi taki i nie ma prawa opaść Przepis pochodzi ze strony http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8818&postdays=0&postorder=asc&start=0 RE: Biszkopt - eltom - 18.08.2012 (18.08.2012 09:53 )teqton napisał(a): Mi wychodzi taki i nie ma prawa opaść Boś młody jeszcze, kiedyś ci opadnie |