Żyrardów dla Wszystkich
Biszkopt - Wersja do druku

+- Żyrardów dla Wszystkich (https://zyrardow24h.eu)
+-- Dział: Społeczność forum (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Spolecznosc-forum)
+--- Dział: Kulinaria i wędzarnictwo (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Kulinaria-i-wedzarnictwo)
+---- Dział: Przepisy (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Przepisy)
+----- Dział: Desery i cukiernicze pysznosci (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Desery-i-cukiernicze-pysznosci)
+----- Wątek: Biszkopt (/Temat-Biszkopt)



Biszkopt - teqton - 18.08.2012

Biszkopt Halusi

Waga produktów na tortownicę fi 26cm:

5 jajek – 33-35 dag
1 szkl. mąki - 14 dag
1 szkl. cukru - 19 dag
2 łyżki mąki ziem. - 5 dag
2 łyżeczki proszku do piecz. - 5.5 g

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać.
Musi być dobrze ubite i dodajesz żółtka, po chwili ubijania dodać obie mąki i proszek ( przesiane).
Wtedy delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec w 180st.C przez około 30-35min.
Biszkopt ten zawsze wychodzi.
Ale jest jeden patent, czyli upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu upuszczasz z wysokości 50 cm o podłogę. Ciasto nabiera wtedy sprężystości i brzegi biszkoptu nie zawijają się do środka. Po kilkunastu minutach wyjmujesz z tortownicy i do wystudzenia.


Mi wychodzi taki i nie ma prawa opaść Cool

[Obrazek: a9778cc09f6bbb76gen.jpg]


Przepis pochodzi ze strony http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8818&postdays=0&postorder=asc&start=0


RE: Biszkopt - eltom - 18.08.2012

(18.08.2012 09:53 )teqton napisał(a): Mi wychodzi taki i nie ma prawa opaść Cool

Boś młody jeszcze, kiedyś ci opadnie Tongue