Żyrardów dla Wszystkich
Zebra - Wersja do druku

+- Żyrardów dla Wszystkich (https://zyrardow24h.eu)
+-- Dział: Społeczność forum (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Spolecznosc-forum)
+--- Dział: Kulinaria i wędzarnictwo (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Kulinaria-i-wedzarnictwo)
+---- Dział: Przepisy (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Przepisy)
+----- Dział: Desery i cukiernicze pysznosci (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Desery-i-cukiernicze-pysznosci)
+----- Wątek: Zebra (/Temat-Zebra)



Zebra - Andzela - 09.08.2012

Zebra

1 szklanka białej oranżady
1 szklanka oliwy
2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem)
1 cukier waniliowy



Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany.

Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.

p.s Zamiast orenżady może być woda gazowana .Ja osobiście dodaję orenżadę białą lub żółtą helenke

SmacznegoWink


RE: Zebra - banitka - 09.08.2012

Dziękujemy Smile


RE: Zebra - degustator - 09.08.2012

Nie prościej jechać do zoo Big Grin


RE: Zebra - zbyszek - 09.08.2012

Ciasto jest pycha a polecam na gorę roztopioną kostkę czekolady i posypać kokosem Rolleyes Żona moja osobista tak robi.