Zebra - Wersja do druku +- Żyrardów dla Wszystkich (https://zyrardow24h.eu) +-- Dział: Społeczność forum (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Spolecznosc-forum) +--- Dział: Kulinaria i wędzarnictwo (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Kulinaria-i-wedzarnictwo) +---- Dział: Przepisy (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Przepisy) +----- Dział: Desery i cukiernicze pysznosci (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Desery-i-cukiernicze-pysznosci) +----- Wątek: Zebra (/Temat-Zebra) |
Zebra - Andzela - 09.08.2012 Zebra 1 szklanka białej oranżady 1 szklanka oliwy 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki 1 szklanka cukru 5 jajek 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem) 1 cukier waniliowy Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany. Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C. p.s Zamiast orenżady może być woda gazowana .Ja osobiście dodaję orenżadę białą lub żółtą helenke Smacznego RE: Zebra - banitka - 09.08.2012 Dziękujemy RE: Zebra - degustator - 09.08.2012 Nie prościej jechać do zoo RE: Zebra - zbyszek - 09.08.2012 Ciasto jest pycha a polecam na gorę roztopioną kostkę czekolady i posypać kokosem Żona moja osobista tak robi. |