Szynka piwna - Wersja do druku +- Żyrardów dla Wszystkich (https://zyrardow24h.eu) +-- Dział: Społeczność forum (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Spolecznosc-forum) +--- Dział: Kulinaria i wędzarnictwo (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Kulinaria-i-wedzarnictwo) +---- Dział: Przepisy (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Przepisy) +----- Dział: Wędzonki (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Wedzonki) +----- Wątek: Szynka piwna (/Temat-Szynka-piwna) |
Szynka piwna - zico - 26.10.2009 Szynka wieprzowa ok. 5 kg, 20 dag soli, 12 g saletry, szklanka miodu, 10 g pieprzu, 2 g liści laurowych, 6 goździków, 5 g ziela angielskiego, piwo porter 0,5 l Utłuczone zioła, saletrę, sól i piwo gotujemy 10-15 min z 2 l wody i studzimy. Strzykawką nastrzykujemy szynkę, szczególnie dokładnie koło kości. Trzeba zrobić około 30 nakłuć. Pozostałą solankę podgrzewamy, mieszamy dokładnie z miodem i schładzamy. Szynkę wkładamy do naczynia do peklowania, zalewamy solanką, przykrywamy deseczką lub talerzykiem, obciążamy i peklujemy trzy tygodnie, pamiętając oczywiście o jej przewracaniu. Po wyjęciu i suszeniu przez 2-3 dni, obwiązujemy sznurkiem i wędzimy zimnym dymem 14-18 dni. Uwaga. Przyprawy dodajemy w woreczku płóciennym, w przeciwnym razie będziemy mieli problemy z zapychającą się strzykawką. Można też solankę przed nastrzykiwaniem przecedzić przez gęste sito |