Żyrardów dla Wszystkich
Szynka piwna - Wersja do druku

+- Żyrardów dla Wszystkich (https://zyrardow24h.eu)
+-- Dział: Społeczność forum (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Spolecznosc-forum)
+--- Dział: Kulinaria i wędzarnictwo (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Kulinaria-i-wedzarnictwo)
+---- Dział: Przepisy (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Przepisy)
+----- Dział: Wędzonki (https://zyrardow24h.eu/Dzial-Wedzonki)
+----- Wątek: Szynka piwna (/Temat-Szynka-piwna)



Szynka piwna - zico - 26.10.2009

Szynka wieprzowa ok. 5 kg,
20 dag soli,
12 g saletry,
szklanka miodu,
10 g pieprzu,
2 g liści laurowych,
6 goździków,
5 g ziela angielskiego,
piwo porter 0,5 l

Utłuczone zioła, saletrę, sól i piwo gotujemy 10-15 min z 2 l wody i studzimy. Strzykawką nastrzykujemy szynkę, szczególnie dokładnie koło kości. Trzeba zrobić około 30 nakłuć. Pozostałą solankę podgrzewamy, mieszamy dokładnie z miodem i schładzamy. Szynkę wkładamy do naczynia do peklowania, zalewamy solanką, przykrywamy deseczką lub talerzykiem, obciążamy i peklujemy trzy tygodnie, pamiętając oczywiście o jej przewracaniu. Po wyjęciu i suszeniu przez 2-3 dni, obwiązujemy sznurkiem i wędzimy zimnym dymem 14-18 dni.
Uwaga. Przyprawy dodajemy w woreczku płóciennym, w przeciwnym razie będziemy mieli problemy z zapychającą się strzykawką. Można też solankę przed nastrzykiwaniem przecedzić przez gęste sito