Lody.
Lody robi się ze mleka, śmietanki.żółtek i cukru. Każdy wie. Z takich produktów wychodzą drogie lody. Gdy przed kupnem przeczytamy na opakowaniu składniki , to wiemy że producent nas nie oszukuje i zjemy produkt znakomity. W zasadzie. Są też namiastki lodów bardzo tanie, zrobione ze składników zastępczych. Ale nie oto chodzi. Chodzi mi o to że większość producentów "napowietrza" lody i te tanie i te drogie. Ostatnio ważyłem pakę lodów "Algidy" o pojemności 1250ml i na wadze wyszło że lody ważą 650gr.Lody Algida Viennetta wanilia - Algida
Masa netto: 320 g, 650 ml
Uznano, że do lodów wcale nie trzeba używać śmietanki, tylko jakiegoś innego tłuszczu. Na opakowaniach pisze się "tłuszcz roślinny", czyli olej palmowy utwardzany chemicznie. Surowiec 4-5 razy tańszy od śmietanki - wyjaśnia prezes spółdzielni Krzysztof Jankowski.
...Po czym bez oporów opowiada o produkcji lodów. Do kadzi wlewa się 11-proc. śmietankę, dosypuje cukier, mleko w proszku i środek stabilizujący. - To mączka z nasion chleba świętojańskiego, która pęczniejąc, zapewnia odpowiednią konsystencję - wyjaśnia. Potem pasteryzacja, homogenizacja, schładzanie i w końcu napowietrzanie. Dzięki temu lody są puszyste, objętość masy można powiększyć nawet o 100 proc.
http://m.wyborcza.biz/biznes/1,106501,10..._lody.html
Tak więc, powiększa się objętość lodów do 100% to i zysk jest niebagatelny. Czuje się oszukany!
chyba to Kisiel kiedyś powiedział:
To, że żyjemy w koziej (nomem-omen) doopie, to już wszyscy wiemy, ale najgorsze, że się w niej urządzamy...."
To, że żyjemy w koziej (nomem-omen) doopie, to już wszyscy wiemy, ale najgorsze, że się w niej urządzamy...."